Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij Voorm. boerderij annex molenaarshuis in Wehe den Hoorn

Boerderij

Mernaweg 29
9964AP Wehe den Hoorn (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1850-1875 1875 1850-1875


Beschrijving van Boerderij Voorm. boerderij annex molenaarshuis

Voormalige boerderij annex molenaarshuis. Door kastanjes overschaduwd uit twee bouwlichamen samengesteld 19e eeuws complex. Het woonhuis onder (thans gedeeltelijk met golfplaten en) leiengedekt schilddak met twee topschoorstenen; omlopende verkropte kroonlijst; hoekrisalieten. De voorgevel symmetrisch ingedeeld: deur met sierroosters en lichtgetoogd bovenlicht met levensboom, gevat in omlijsting met hoofdgestel, waarboven dakhuis met lichtgetoogde dubbele deuren met tracering onder zadeldakje met geschulpte windveren; te weerszijden van de deur twee lichtgetoogde zesruitsschuifvensters met 1,5 steens hanekammen; de linkerzijgevel voorzien van twee dito vensters en opgeklampte deur met bovenlicht; in de rechterzijgevel twee dito vensters en deur met roosters en bovenlicht met levensboom; alle lichtgetoogd en met 1,5 steens hanekammen. Het bedrijfsgedeelte onder pannengedekt schilddak met ongelijke schilden en uileborden; verkropte gootlijst aan voorzijde. De aan de weg gelegen gevel voorzien van twee rechtgesloten vensters met niet oorspronkelijke verdeling en 1,5 steens hanekam, opgeklampte inrijdeuren met 1,5 steens hanekam en halfrond gesloten venster met gietijzeren tracering. Rechter zij- en achtergevel uitgerust met staldeuren en -vensters van verschillende soort en afmeting. Aangebouwd stookhok onder met pannen belegd zadeldakje tussen topgevels met vlechtingen en topschoorsteen; lichtgetoogd venster met 1,5 steens hanekam. Eveneens aangebouwd schuur onder pannengedekt schilddak; opgeklampte deuren en vensters van verschillende soort en afmeting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46778
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij Voorm. boerderij annex molenaarshuis in Wehe den Hoorn

Rentenierswoning met aangebouwde schuur

Mernaweg 27
Wehe den Hoorn (Gemeente De Marne)
Inleiding RENTENIERSWONING met aangebouwde SCHUUR, waarschijnlijk omstreeks 1908 gebouwd en opgetrokken in een stijl die kenmerken vertoont..

Trofehcor

Mernaweg 10
Wehe den Hoorn (Gemeente De Marne)
Inleiding WOONHUIS, genaamd 'Trofehcor', dat in 1925 is gebouwd naar waarschijnlijk een ontwerp van architect W. Reitsema uit Leens in een ..

Hervormde kerk en toren

Kerkstraat 21
Wehe den Hoorn (Gemeente De Marne)
HERV.KERK en TOREN op ruim kerkhof. Rechtgesloten kerkgebouw, blijkens zeer zwaar muurwerk van grote steen middeleeuws. De deels uit hetze..

R.K. St. Bonifatiuskerk (zie ook foto achterzijde)

Warfhuisterweg 2
Wehe den Hoorn (Gemeente De Marne)
Inleiding RK-KERK, Sint Bonifatius genaamd, ontworpen door architect Jos.Th.J. Cuypers uit Roermond en gebouwd in de jaren 1926-1927. Cuype..

R.K. pastorie

Warfhuisterweg 4
Wehe den Hoorn (Gemeente De Marne)
Inleiding PASTORIE behorende bij Rooms-Katholieke Sint Bonifatiuskerk in Wehe-den Hoorn die getuige inscriptie in vensters van trappenhuis ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij Voorm. boerderij annex molenaarshuis in Wehe den Hoorn