Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cradalis in Laren

Woonhuis

Raboes 21
1251AK Laren
Noord Holland

(1 recensie)

Beschrijving van Cradalis

VILLA "Cradalis": in 1928 naar ontwerp van de architecten F.H. Gerretsen en C. Wegerif, in opdracht van de cacao- en chocoladefabrikant D.J. van Houten Jr., in expressionistisch-antroposofische - derhalve in belangrijke mate op de gulden snede gebaseerde - architectuur gebouwd en met uitzondering van een gepleisterd gedeelte aan de achterzijde in schoon metselwerk opgetrokken woonhuis met verdieping onder met leien gedekt, uit vier-, vijf- en zeshoekige vlakken samengesteld schilddak met bovenop in het midden een door schoorstenen geflankeerde dakkapel en op een gekant-rechte ovale plattegrond (langgerekte achthoek met aan de voorzijde trapeziumvormig uitspringende geveleinden met inspringend middengedeelte; aan de achterzijde iets inspringend middengedeelte); aan de achterzijde ter weerszijden van het middengedeelte op de verdieping een gemetseld balcon; ten zuid-oosten van het woonhuis en door een muur ermee verbonden, een garage onder asymmetrisch, met leiden gedekt schilddak. De gevels zijn voorzien van rechthoekige en asymmetrische vier- en vijfhoekige vensters, waarin stalen ramen met een veelal onregelmatige drie-, vier-, vijf- en zeshoekige vlakken vormende roedenverdeling, en van rechthoekige (voorzijde links; achterzijde verdieping), vijfhoekige (in muur tussen huis en garage) en zeshoekige (voor- en achterzijde en garage) deuropeningen en deuren; aan de voorzijde boven de fraai gevormde bronzen voordeur een in stijl ontworpen metalen lamp en een glazen afdak, en aan deze zijde tevens glas-in-lood ramen in de vensters van het trappenhuis en van de dakkapel (houten kozijnen); aan de achterzijde boven de deur in het midden en tussen de bovenzijden van de balcons eveneens een glazen afdak. Inwendig heeft het huis op de begane grond en de verdieping, rondom een min of meer Y-vormige hal gegroepeerde vertrekken met een polygonale, in hoofdopzet doorgaans vijf- of zeshoekige plattegrond; het oorspronkelijke interieur met ondermeer in stijl uitgevoerde betimmeringen, plafonds, deuromlijstingen,trappen etc. is in belangrijke mate nog aanwezig. Onderhavig huis is vanwege het exterieur, de plattegronden en het interieur een fraai, zeer representatief en gaaf voorbeeld van de expressionistisch-antroposofische architectuur en van het werk van de architecten F.H. Gerretsen en C. Wegerif in het bijzonder en is als zodanig van algemeen belang wegens de architectuur- en cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46777
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Cradalis
5
Recensie door: ()
In deze prachtige woning heeft mogelijk na omstreeks 1944 ene Wim gewoond. Ik heb zijn stokoude fotoboek uit 1929 gevonden Wie kent hem en kan hem met mij in contact brengen? E-mail Nico.van.Maanen@politie.nl
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Cradalis in Laren

Paviljoen Lieberg

Leemzeulder 35
Laren
Inleiding PAVILJOEN 'Lieberg', hoofdonderdeel van het voormalige sanatorium Juliana-oord te Laren. Het paviljoen is het middelste van de dr..

Paviljoen Aalberg

Leemzeulder 35
Laren
Inleiding PAVILJOEN 'Aalberg', onderdeel van het voormalige sanatorium Juliana-oord te Laren. Het paviljoen ligt oostelijk van paviljoen 'L..

Juliana-oord

Leemzeulder 35
Laren
Inleiding PAVILJOEN 'Braamberg', onderdeel van het voormalige sanatorium Juliana-oord te Laren. Het paviljoen ligt westelijk van paviljoen ..

Terrasaanleg, onderdeel van het voormalige sanatorium juliana-oord

Leemzeulder 35
Laren
Inleiding TERRASAANLEG, onderdeel van het voormalige sanatorium Juliana-oord te Laren. De terrasaanleg strekt zich uit langs de drie comple..

Terrein waarin resten van nederzettingen

-
Blaricum
Terrein waarin resten van nederzettingen. Datering: Neolithicum, Bronstijd en IJzertijd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (25)

Alle 25 foto's weergeven