Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrijstaand woonhuis met garage in Hilversum

Woonhuis

Hertog Hendriklaan 1
1217CT Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1929
Architect: P.J. Elling


Beschrijving van Vrijstaand woonhuis met garage

Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen door P.J. Elling in 1929 ontworpen, geheel vrijstaand WOONHUIS MET GARAGE. Het bevat twee bouwlagen en is samengesteld uit cubische bouwvolumes, op een L-vormige grondslag, met een langere en hogere parij aan de Z.W.zijde, die rondom is voorzien van een smalle daklijst en een iets lagere, kortere partij aan de N.O.zijde, waarop via een overdekte plaats de garage aansluit, die langs de schuine rooilijnen van de straat is geprojecteerd. Het geheel is opgetrokken in baksteen, met vlakke witgepleisterde muren op een ongepleisterde plint en doorbroken door iets verdiept aangebrachte vensters, waarvan de varierende grootte op een vaste maat-eenheid is gebaseerd, en door luifels boven de ingang aan de N.zijde en boven het terras aan de W.zijde, alsmede het uitgebouwde balcon op de verdieping aan de Z.zijde. De vensters zijn gevat in smalle stalen kozijnen met verticale onderverdeling en zijn harmonisch - zonder symmetrie - over de gevels verdeeld nu eens gekoppeld dan weer zelfstandig geplaatst. Links van de ingang bevindt zich over vrijwel de volle hoogte van de N.gevel een langgerekt venster ter verlichting van het trappenhuis. Direct daarop sluit het lagere N.O.blok aan waarvan het dakterras wordt omgeven door een stalen buisleuning die zich voortzet langs de buitentrap waarmee het balcon aan de Z.zijde is verbonden. Evenals aan de W.zijde bevindt zich aan de O.zijde een door grote tuindeuren bereikbaar terras; alleen aan de W.zijde wordt dit terras omgeven door een lage witgepleisterde borstwering, en overdekt door een luifel, waarboven nog een horizontale vensterstrook is aangebracht. De lage garage is in vergelijkbare trant ontworpen. Woonhuis vanwege de algehele architectonische en technische vormgeving (zowel in exterieur als in interieur) en situering als representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-40 van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne architectuur. Woonhuis van algemeen belang wegens architectuur-historische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46774
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vrijstaand woonhuis met garage in Hilversum

Vogelsangh

Nimrodlaan 12
Hilversum
Inleiding Voormalige VILLA 'Vogelsangh' gebouwd in 1913 in Nieuw-Historiserende stijl naar het ontwerp van C. de Groot en C.J. Kruisweg. De..

Sonneheerdt

Hertog Hendriklaan 8
Hilversum
Inleiding ERFSCHEIDING, behorend tot het complex 'Sonneheerdt'. Omschrijving De erfscheiding bestaat uit een ijzeren spijlenhek waarin ..

Sonneheerdt

Hertog Hendriklaan 8
Hilversum
Inleiding VILLA 'Sonneheerdt', behorend tot het complex 'Sonneheerdt', gebouwd in neoclassicistische stijl in 1910 naar het ontwerp van E. ..

Villa in engelse landhuisstijl

Beethovenlaan 29
Hilversum
Inleiding VILLA in Engelse Landhuisstijl, gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect K.P.C. de Bazel (1869-1923). De villa is gesitueerd a..

Villa

Parklaan 1
Hilversum
Inleiding VILLA, gebouwd in 1903 in Neo-Renaissance stijl naar het ontwerp van J.Bol en behorende tot een reeks van vijf villa's: Parklaan ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vrijstaand woonhuis met garage in Hilversum

Foto's (4)