Marmeermin De Marmeermin in Dokkum

aan het Geestmermeer Geestmermeer aan het Geestmermeer
9100AA Dokkum (gemeente Dongeradeel)

Bouwjaar: 1892 1969 (herb. op huidige locatie)

Beschrijving van Marmeermin De Marmeermin

Inleiding. POLDERMOLEN "De Mearmin". Mooi in de Geastmermearpolder gelegen achtkantige monniksmolen of grondzeiler, afkomstig uit Roodkerk waar hij in 1892 werd gebouwd ter bemaling van Sytsma's polder. De molen van Roodkerk had op de oorspronkelijke plaats een met riet bekleed achtkant en dito kap, een houten bovenas en een gevlucht met zelfzwichting. In 1962 werd de molen afgebroken en in 1969 weer opgebouwd op de huidige plaats. De gietijzeren as die bij de herbouw werd gebruikt dateert uit 1903 (fabrikant H.J. Koning, Foxham; nummer 70) en is afkomstig van een in 1968 gesloopte molen uit Birdaard, evenals de stenen onderbouw, de staart met kruihaspel en een houten roede. De vijzel is afkomstig van een afgebrande molen te Aduard. Enkele andere onderdelen zijn vernieuwd, daaronder de vijzelbak. Op de huidige plaats van "De Mearmin" stond oorspronkelijk een tjasker; later een Amerikaanse windmotor. Omschrijving. Achtkantige houten poldermolen op gemetselde voet met gepotdekseld houten achtkant en eveneens gepotdekselde kap. Houten roeden, oudhollands opgehekt; houten gaand werk en vijzel. In voet en achtkant houten deuren respectievelijk een lichtopening. Waardering. Herbouwde achtkantige poldermolen van algemeen belang wegens: - ouderdom - cultuurhistorische betekenis - industrieel-archeologische betekenis - markante ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)