Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Mooi gelegen keuterijcomplex, bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, schuur, stookhok, put en gedeeltelijk met zwerfkeitjes bestraat erf in Hellendoorn

Veldhuizenweg 5
7447PN Hellendoorn

Bouwjaar: laatste helft 19e eeuw 1850 laatste helft 19e eeuw

Beschrijving van Mooi gelegen keuterijcomplex, bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, schuur, stookhok, put en gedeeltelijk met zwerfkeitjes bestraat erf

Mooi gelegen tweede helft 19e eeuws KEUTERIJCOMPLEX, bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, schuur, stookhok, put en gedeeltelijk met zwerfkeitjes bestraat erf. Het hoofdgebouw opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten wolfdak; schoorsteen op de scheiding tussen woon- en bedrijfsgedeelte; windveren; staafankers. In de voorgevel deur met bovenlicht, twee vierruitsramen, en een schuifraam met 8-ruits onder- en 18-ruits bovenraam, alle rechtgesloten en met opgeklampte luiken. In de achter- en zijgevels getoogde deel- en staldeuren en gietijzeren raampjes van verschillende vorm; (de achtergevel overigens niet oorspronkelijk). Op het gedeeltelijk met zwerfkeitjes bestrate erf - een deels uit steen, deels uit gepotdekselde houten delen opgetrokken schuur onder deels met riet deels met pannen gedekt aan voorzijde even afgewolfd schilddak; dubbele en enkele deuren - een uit baksteen opgetrokken stookhok onder met pannen gedekt zadeldak; windveren met makelaar; schoorsteen; deur en raam. - een uit baksteen opgemetselde put met 1-steens rand. Tweede helft 19e-eeuws westtwents keuterijcomplex bestaande uit hoofdgebouw met middenlangsdeel, schuur, stookhok, put en gedeeltelijk met zwerfkeitjes bestraat erf van belang wegens de mooie ligging, de mate van gaafheid, compleetheid en architectonische vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)