Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molenaarshuis in Heerde

Boerderij

Vosbergerweg 37
8181JK Heerde
Gelderland

Bouwjaar: 1830 (stichtingssteen)


Beschrijving van Molenaarshuis

MOLENAARSHUIS in de vorm van een boerderij van het T-huistype met middenlangsdeel. Woongedeelte onder met zwarte gesmoorde hollandse pannen gedekt schilddak, dat op de nokuiteinden schoorstenen draagt; omlopende lijst met klossen. Voorgevel met symmetrische indeling in vijf assen. Vensters in voor- en zijgevel voorzien van 6-ruitsschuiframen en luiken. Het achterdeel gedekt deels met rode pannen, deels met zwarte pannen. Op de linkerhoek stichtingssteen met het jaartal 1830. 6-ruitsschuiframen uit de bouwtijd; voordeur en daarboven gelegen dakkapel begin 20e eeuw. Het huis, dat behoorde bij een in 1870 gesloopte papiermolen in de Kamperbeek, is als blikvanger geplaatst in de as van de zuidelijk flanklaan van het hoofdgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46767
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Molenaarshuis in Heerde

Boerderij

Vosbergerweg 37
Heerde
Boerderij, gedateerd 1830, waarvan het door een hoog, met pannen gedekt, schilddak bekroonde woonhuis dwars voor de stal is gebouwd. Venster..

Tuinmanswoning

Vosbergerweg 40
Heerde
TUINMANSWONING, in de vorm van een boerenwoning van het middenlangsdeeltype onder wolfdak met pannen. Woongedeelte met schuiframen waarin v..

Boerderij

Vosbergerweg 34
Heerde
BOERDERIJ. Boerderij van het middenlangsdeeltype onder rieten wolfdak met oeleborden. Achtergevel met vlechtingen. Woongedeelte met 20-ruit..

Schuur

Vosbergerweg 34
Heerde
SCHUUR. Driebeukige bijschuur onder wolfdak (riet boven de middenbeuk, pannen boven de zijbeuken). Voor- en achtergevel met vlechtingen (19e..

Huis Vosbergen: bouwhuis aan het voorplein

Vosbergerweg 36
Heerde
BOUWHUIS aan het voorplein. Langgerekt gebouw, bestaande uit een bouwlaag en kap (in de kern 17e-eeuws, verbouwd omstreeks 1740, vensters vo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)