Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Vosbergen: hoofdgebouw in Heerde

Kasteel Buitenplaats

Vosbergerweg 38
8181JJ Heerde
Gelderland

Bouwjaar: tussen einde 16e eeuw en 1623


Beschrijving van Huis Vosbergen: hoofdgebouw

HOOFDGEBOUW. Zeldzaam voorbeeld van een gaaf bewaard, omgracht, bakstenen edelmanshuis van bescheiden omvang, in vier bouwperioden tot stand gekomen tussen het einde van de 16e eeuw en 1623 (jaartalankers in de voorgevel). Het huis bestaat uit twee naast elkaar gelegen vleugels van twee woonlagen, gedekt door zadeldaken en ieder voorzien van een kelder onder het achterste, om die reden als opkamer uitgevoerde vertrek; tegen de noord- en zuidzijde later aangebouwde toiletten. De voor- en achtergevels worden beëindigd door vier met de zadeldaken corresponderende trappentoppen, waarvan die aan de voorzijde zijn voorzien van toppilasters op gebeeldhouwde kraagsteentjes en de noord-oostelijke nog wordt bekroond door een oorspronkelijke achthoekige schoorsteen. De gevelvlakken worden, voorzover zij niet in de 19e eeuw zijn vernieuwd, verlevendigd door een muizetandlijst en door ontlastingsbogen met in pleisterwerk uitgevoerde blokversiering, die de plaats van de oorspronkelijke vensters met hele en halve natuurstenen kruiskozijnen aangeven. Bij de restauratie is een aantal vensters in deze oorspronkelijke vorm hersteld; andere hebben toen een roedenverdeling in 18e-eeuwse trant gekregen. Om de voordeur met bovenlicht een geblokte omlijsting, bekroond door twee siervazen (plm. 1750). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46758
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Vosbergen
Kasteel Vosbergen in 1998
Kasteel Vosbergen in 1998
Locatie Heerde, Nederland
Algemeen
Kasteeltype havezate
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar G.A. Kamerlingh Onnes-barones van Dedem
Huidige functie woonhuis-trouwlocatie
Gebouwd in 16e eeuw, verbouwd 1623
Monumentnummer  46758

Kasteel Vosbergen is een rijksmonument, buitenplaats en landgoed in Heerde in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis

Ondanks de muurankers die het jaartal 1623 vermelden, moet het huis al in de 16e eeuw gebouwd zijn. Voor het eerst wordt het genoemd in een document uit 1558 waarin de edelman Gerlich Doys uit Deventer bij testament beschikking krijgt over zijn bezittingen in Heerde.[1] Het vererfde via Arnolda Doys op Gerrit Krijt en bleef lange tijd in het bezit van dat geslacht. In die tijd werd het huis ook wel Krijt of Krijtenhuys genoemd. In 1715 werd het verkocht aan het (geparenteerde) riddermatige geslacht Van Dedem, waarvan de afstammelingen het landgoed nog steeds bezitten.[2] Uniek is dat het huis sinds de bouw weinig wijzigingen en uitbreidingen heeft ondergaan, waardoor het een zeldzaam voorbeeld is van een gaaf bewaard, omgracht, bakstenen edelmanshuis van bescheiden omvang. Het huis bestaat uit twee naast elkaar gelegen vleugels van twee woonlagen, gedekt door zadeldaken en ieder voorzien van een kelder onder het achterste, om die reden als opkamer uitgevoerde vertrek.[3] Het huis staat in het water, dat verbonden is met een buitengracht. In de periode 1972-1974 werd het huis door de toenmalige bewoners mr. H.M.A. Kamerlingh Onnes en diens echtgenote G.A. barones van Dedem (dochter van Godert Willem baron van Dedem, heer van Vosbergen, 1902-2002) uitvoerig gerestaureerd en werd begonnen met het herstel van het oude lanenstelsel en de waterlopen van het omliggende park. In 1985 werd het in de Rijksmonumentenlijst opgenomen. Op het voorplein van het kasteeltje zelf bevindt zich een bouwhuis, en volgens oude afbeeldingen hebben er eerder aan weerszijde twee gestaan. Van het 80 ha grote landgoed maken ook enkele historische boerderijen deel uit. In de 19e eeuw stonden er eveneens twee papiermolens op het landgoed, waarvan alleen nog een stelsel van watergangen/rabatten en een watervalletje getuigen. Het grachtenstelsel wordt gevoed door beken die via de Grift uiteindelijk in de IJssel uitmonden.[4] Achter het huis staat een van de oudste rode beuken van Nederland. Het weiland tegenover het huis is jarenlang in de winter als ijsbaan voor het dorp gebruikt.

Huis Vosbergen zoals getekend door Cornelis Pronk in 1731.

Het huis is niet toegankelijk voor het publiek, het omliggende landgoed wel. Het wordt ingezet onder meer als een kleinschalige trouwlocatie, voor maximaal vijftig gasten.[5][6]

Stuctuurkaart voor herstel landgoed Vosbergen, vervaardiger P. van Oosterhout.

Monumenten in de buurt van Huis Vosbergen: hoofdgebouw in Heerde

Huis Vosbergen: terras

Vosbergerweg 38
Heerde
TERRAS, aan de westzijde tegen het hoofdgebouw in de binnengracht liggend, met bakstenen walmuren en bestrating (17e eeuw, later gewijzigd d..

Huis Vosbergen: terreinaanleg

Vosbergerweg 38
Heerde
TERREINAANLEG. Het beschermde terrein is het centrale gedeelte van het adellijke goed Vosbergen, welk gedeelte zich van de omringende terrei..

Huis Vosbergen: duiventil in de weide 'De snuivert'

Vosbergerweg 38
Heerde
DUIVENTIL in de weide "de Snuivert". Rechthoekig houten gebouwtje onder overstekend zadeldak met "schortjes", gedekt met gesmoorde hollandse..

Huis Vosbergen: bouwhuis aan het voorplein

Vosbergerweg 36
Heerde
BOUWHUIS aan het voorplein. Langgerekt gebouw, bestaande uit een bouwlaag en kap (in de kern 17e-eeuws, verbouwd omstreeks 1740, vensters vo..

Huis Vosbergen: beeld van jupiter

Vosbergerweg 36
Heerde
BEELD VAN JUPITER. Gehavend beeld (natuursteen, 18e-eeuws) waarvan de sokkel ontbreekt. Opgesteld in de tuin op het voorplein.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)