Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Naald in Heemstede

Tuin Park Landgoed

Manpadslaan 1
2105MA Heemstede
Noord Holland

Bouwjaar: 1817


Beschrijving van De Naald

GEDENKNAALD ter nagedachtenis aan de slagen bij het Manpad van 1304 en 1573, in 1817 geplaatst op de hoek van de Herenweg en de Manpadslaan, in de vorm van een hardstenen obelisk op dito sokkel, voorzien van wapens en opschrift. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46756
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Naald, Heemstede
Tekst op monument 'De Naald', Heemstede

De Naald is een monument in Heemstede geplaatst in 1817 door David Jacob van Lennep, die ernaast woonde in Huis te Manpad. De Naald is bedoeld ter nagedachtenis van de Slag bij Manpad, die in 1304 zou hebben plaatsgevonden. De gedenknaald is geschonken aan de Staat en maakte tot 15 januari 2016 deel uit van de portefeuille van de Rijksgebouwendienst. Dit monument is op 15 januari 2016 overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie.

Tekst

"Ter ere van

Witte van Haemstede
Grave Floris zoon van Holland
en van
de brave burgers van Haerlem
die met hem
de vreemde MANNEN langs dit PAD
verdreven den XXVI April MCCCIIII
en ter eere van hen
die tot ontzet van Haerlem
bij dit MANNEPAD hun leven waagden
den VIII Julij MDLXXIII"

Hollandsche duinzang

In 1827 publiceerde David Jacob van Lennep zijn Verhandeling over het belangrijke van Hollands grond voor gevoel en verbeelding. Deze verhandeling werd afgesloten met de Hollandsche duinzang waarin Van Lennep de slag aan het Manpad bejubelde.

Onderzoekingen hebben echter aangetoond dat deze slag nooit heeft plaatsgevonden. Zie F.W.N.Hugenholz, Historie en historiografie van de slag aan het Manpad (1304). In: Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 1954-1955, p. 31-47. Deze bewering wordt overigens in 1972 door mr. J.W. Groesbeek in zijn Heemstede in de historie (uitgegeven door het gemeentebestuur) ontkracht en ontkend.

Externe link


Monumenten in de buurt van De Naald in Heemstede

Huis te Manpad: tuinmanswoning

Herenweg 11
Heemstede
TUINMANSWONING MET BERGING. Verdiepingloos gebouw (XVIIIb) aan het voorplein, op plattegrond in de vorm van een boogzwik, gedekt door een sc..

Huis te Manpad: tuinmuur

Manpadslaan 1
Heemstede
TUINMUUR. Bakstenen van lisenen en steunberen voorziene tuinmuur, behorende tot de aanleg van omstreeks 1730/42 en staande tussen het pinetu..

Huis te Manpad: houten brug

Manpadslaan 1
Heemstede
HOUTEN BRUG (XIX) met "rustieke" leuningen, liggende over de dwarsarm van de centrale waterpartij.

Huis te Manpad: orangerie met dienstwoningen

Manpadslaan 1
Heemstede
VOORMALIGE ORANGERIE MET DIENSTWONINGEN. Verdiepingloos gebouw (XVIIIb, later gewijzigd) onder asymmetrisch zadeldak. Zeven traveeën brede..

Bollenschuur

Herenweg 19
Heemstede
Inleiding Te midden van bollenvelden gelegen en onlangs (1993) buiten gebruik gestelde BOLLENSCHUUR. De schuur kwam in twee fasen tot stand..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Naald in Heemstede

Foto's (3)