Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein met hunebed D30 in Odoorn

Archeologie

Bodenpad
7873ZA Odoorn (gemeente Borger Odoorn)
Drenthe

Bouwjaar: Neolithicum 1918 (rest.) 1992 (rest.) 0001 Neolithicum 1918 (rest.) 1992 (rest.)


Beschrijving van Terrein met hunebed D30

Terrein waarin het hunebed D 30. Datering: Neolithicum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 467493
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
D30 (hunebed)
D30 (hunebed)
D30 (hunebed)
Situering
Coördinaten 52° 53′ NB, 6° 51′ OL
Foto's
Hunebed D30 bij Exloo
Hunebed D30 bij Exloo
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Hunebed D30 ligt ten noordwesten van het dorp Exloo aan het Bodenpad midden in de boswachterij Exloo in de Nederlandse provincie Drenthe.

Bouw

Het hunebed wordt toegeschreven aan de trechterbekercultuur.

Er zijn nog drie van de vier dekstenen en acht draagstenen aanwezig. Ook zijn er twee poortdraagstenen en twee sluitstenen. Het hunebed is noord-zuid georiënteerd en 7,3 meter lang en 3,4 meter breed.

In de omgeving van het hunebed liggen zeven grafheuvels.

Geschiedenis

Het hunebed wordt in 1818 vermeld door R. Boelke. In 1822 werd het omschreven als een voortreffelijk en welbewaard hunebed met vijf dekstenen.

Dit hunebed is 1918 onderzocht door de archeoloog Albert van Giffen. . Het had vijf vloerlagen, de onderste steenlaag lag 1,70 meter lager dan de dekstenen. Het hunebed had oorspronkelijk vier dekstenen. Van de drie nu aanwezige dekstenen is er één later bijgeplaatst. De kelder van het graf bevond zich op circa 1 meter diepte. Bij de opgraving van 1918 was de dekheuvel nog voor een groot deel intact. Er waren toen twee dekstenen. Hij beschreef dit hunebed (en voornamelijk de overblijfselen van de dekheuvel) als "zeer in het oog springend"[1]

In de grafkelder zijn scherven gevonden van meer dan 65 potten, waarvan de meeste een versiering met ingegroefde lijnen hebben. Ook werden er standvoetbekers en verbrande menselijke resten aangetroffen. De dekheuvel is in de Wikkeldraadcultuur opgehoogd[2]. Buiten het hunebed vond Van Giffen drie versierde schalen.

In 1985 vond nog een onderzoek plaats door J.N. Lanting[3] en het hunebed is in 1999 gerestaureerd.

In 2005 is dit hunebed beklad met verf[4]. Inmiddels is het hunebed weer gereinigd, waarbij ook veel van de op de stenen levende mossen zijn verdwenen[5].

Society of Antiquaries

Rond 1870 waren de meeste hunebedden in bezit van de overheid en men besloot deze monumenten 'op te knappen'. Bezorgd om de 'restauraties' die door provincie en lokale overheden werden uitgevoerd, zoals het weggraven van de dekheuvels, stuurde de Society of Antiquaries in 1878 twee Engelse oudheidkundigen naar Drenthe. William Colling Lukis en sir Henry Dryden maakten in de periode van 1 tot 22 juli plattegronden en aangezichten van veertig Drentse hunebedden. Deze tekeningen (met beschrijvingen) waren van ongekend hoog niveau voor Nederlandse begrippen.

Hunebed D30

Hunebed D30 is weergegeven op Plan XXV. De heren bezochten het hunebed op 19 juli 1878.

Tijdens het bezoek van de heren waren er twee, van de oorspronkelijke vier, dekstenen op de draagstenen aanwezig. Er zijn tien draagstenen. Ook zijn er twee poort-draagstenen. Het bouwwerk is noord-zuid georiënteerd en de grafkamer is afgegraven. De voet van de dekheuvel is nog te zien en deze is ca. 20 meter in doorsnede.

In 2015 werd het werk van de oudheidkundigen uitgegeven. In het Drents Museum was een tentoonstelling over het werk.[6][7]


Monumenten in de buurt van Terrein met hunebed D30 in Odoorn

Keuterboerderij met achterbaander onder aan de voorzijde afgewolfd rieten schilddak

Schoolstraat 1
Exloo (Gemeente Borger Odoorn)
In oorsprong 18e eeuwse keuterboerderij met achterbaander, onder rietgedekt aan voorzijde afgewolfd schilddak; 28-ruitsschuifvensters en 15-..

Bebinghehoes

Zuiderhoofdstraat 6
Exloo (Gemeente Borger Odoorn)
In oorsprong 18e eeuwse Drentse HALLEHUISBOERDERIJ onder rietgedekt, aan achterzijde afgewolfd schilddak; 36-ruits- en 20-ruitsschuifvenster..

Boerderij van het landherentype in landschappelijke tuinaanleg

Hoofdstraat 29
Exloo (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Boerderij van het landherentype van rond 1860, gelegen in de kern van Odoorn, karakteristiek voor de oorspronkelijke agrarische s..

Blidenstede

Borgerderweg 40
Odoorn (Gemeente Borger Odoorn)
Inleiding Villa Blidenstede is gebouwd als buitenhuis in opdracht van de industrieel Duintjer. Het huis is gelegen in een royale tuinaanleg..

Terrein met hunebed D31

Dalakkersweg/Kampweg
Exloo (Gemeente Borger Odoorn)
Terrein met daarin de restanten van hunebed D31.

Kaart & Routeplanner

Route naar Terrein met hunebed D30 in Odoorn

Foto's (1)