Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein met hunebed D6 in Tynaarlo

Archeologie

t.o. Hunebedstraat 2
9482ZA Tynaarlo
Drenthe

Bouwjaar: Neolithicum


Beschrijving van Terrein met hunebed D6

Terrein waarin het hunebed D 6. Datering: Neolithicum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 467470
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
D6 (hunebed)
D6 (hunebed)
D6 (hunebed)
Situering
Coördinaten 53° 4′ NB, 6° 38′ OL
Foto's
Hunebed D6 bij Tynaarlo, 2008
Hunebed D6 bij Tynaarlo, 2008
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Hunebed D6 ligt ten oosten van het dorp Tynaarlo in de Nederlandse provincie Drenthe. Het hunebed is nog nooit gerestaureerd[1].

Het hunebed van Tynaarlo, 2010

Het hunebed ligt even ten oosten van de spoorlijn tussen Assen en Groningen, maar is vanwege de bebossing niet, zoals het hunebed bij Loon, vanuit de trein te zien. Omwonenden zorgen samen met Staatsbosbeheer voor het onderhoud.[2]

Het is een vrij klein, maar wel compleet hunebed met drie dekstenen, zes draagstenen en twee sluitstenen. De archeoloog Albert van Giffen rekende dit exemplaar tot de vier in uitnemende staat verkerende hunebedden[3]. Er zouden in deze omgeving, aldus van Giffen, nog vier hunebedden hebben gestaan.

De staat der Nederlanden heeft in 1880 het hunebed gekocht van de markgenoten van Tynaarlo.[4]

Society of Antiquaries

Rond 1870 waren de meeste hunebedden in bezit van de overheid en men besloot deze monumenten 'op te knappen'. Bezorgd om de 'restauraties' die door provincie en lokale overheden werden uitgevoerd, zoals het weggraven van de dekheuvels, stuurde de Society of Antiquaries in 1878 twee Engelse oudheidkundigen naar Drenthe. William Colling Lukis en sir Henry Dryden maakten in de periode van 1 tot 22 juli plattegronden en aangezichten van veertig Drentse hunebedden. Deze tekeningen (met beschrijvingen) waren van ongekend hoog niveau voor Nederlandse begrippen.

Hunebed D6 is weergegeven op Plan II. De heren bezochten het hunebed op 3 juli 1878. Het hunebed was eigendom van de markgenoten van Tynaarlo.

Het hunebed heeft acht draagstenen en drie dekstenen. Alle stenen zijn nog op de oorspronkelijke plaats. Er zijn overblijfselen van de dekheuvel, deze had een diameter van 25 meter. De aarde is recent verwijderd. De heren vonden fragmenten van urnen met ornamenten in de grafkelder. Ze kregen ook twee halzen van flessen van klei, deze werden aan de west- en oostkant van het hunebed gevonden door de heer Textor die werkzaam was op het treinstation. Deze objecten werden aan het Drents Museum in Assen geschonken.

In 2015 werd het werk van de oudheidkundigen uitgegeven. In het Drents Museum was een tentoonstelling over het werk.[5][6]

Afbeeldingen

Het hunebed van Tynaarlo door Willem Roelofs, 1861
  • In 1861 heeft de schilder Willem Roelofs een schilderij van dit hunebed vervaardigd. In vergelijking met de huidige situatie is de grote leegte rondom het hunebed opvallend[7].
  • De schilder en tekenaar Bernardus Bueninck vervaardigde in opdracht van J.B. Wolters Uitgeversmij. te Groningen een serie wandplaten, waaronder één getiteld De heide met hunebed bij Tinaarlo.[8]
  • In 1845 werd het ongeschonden hunebed ook beschreven en er werd een model van gemaakt[9]

Onderzoek

In 2011 is het hunebed onderzocht, conclusie is dat er vooral gebruik gemaakt is van roze granieten.[10]


Monumenten in de buurt van Terrein met hunebed D6 in Tynaarlo

De Zwaluw

Molensteeg 10
Oudemolen (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving complexonderdeel 1: molen KORENMOLEN 'De Zwaluw'. Achtkante grondzeiler met gemetselde veldmuren en met riet beklede romp en..

De Zwaluw, schuur

Molensteeg 10
Oudemolen (Gemeente Tynaarlo)
Omschrijving complexonderdeel 2: schuur SCHUUR, gebouwd in 1913 als opslag en maalderij en behorende bij de beschermde korenmolen 'de Zwal..

Bosch en Vaart 05 Bosch en Vaart, koetshuis

Groningerstraat 32
Vries (Gemeente Tynaarlo)
KOETSHUIS gebouwd rond 1890 in een Eclectische stijl met motioeven ontleend aan de Chaletstijl. Het gebouw is met zorg verbouwd tot woonhuis..

Bosch en Vaart 01 Bosch en Vaart, huis

Groningerstraat 30
Vries (Gemeente Tynaarlo)
HERENHUIS Bosch en Vaart gebouwd in 1881 in een combinatie van Eclecticisme en Chaletstijl. Het huis ligt in een in landschappelijke stijl a..

Bosch en Vaart 02 Bosch en Vaart, oranjerie

Groningerstraat 30
Vries (Gemeente Tynaarlo)
ORANJERIE, gebouwd rond 1890 in eenvoudige stijl en behorend bij het herenhuis Bosch en Vaart; het gebouw staat ook bekend als appelschuur. ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Terrein met hunebed D6 in Tynaarlo

Foto's (1)