Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hunebed D1 in Roden

Archeologie

ten westen van de Hoofdweg aan de zuidrand van de Noorderduinen
9300AA Roden (gemeente Noordenveld)
Drenthe

Bouwjaar: Neolithicum


Beschrijving van Hunebed D1

Terrein waarin het hunebed D 1. Datering: Neolithicum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 467460
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hunebed D1 bij Steenbergen
D1 ligt op de helling van een zandheuvel

Hunebed D1 is een portaalgraf. Het hunebed ligt tegen een helling van zand. Het hunebed is goed bewaard gebleven en bestaat uit 12 draagstenen, 6 dekstenen en 2 sluitstenen. De poortstenen bestaan uit 2 draagstenen en 1 deksteen. De kransstenen zijn verdwenen.

De kelderinhoud is nooit onderzocht[1].

Ligging en benaming

Het hunebed ligt bij de plaats Steenbergen in de provincie Drenthe. Dit hunebed is het noordelijkst gelegen in de provincie en heeft daarom nummer 1 gekregen. De archeoloog professor Albert van Giffen, die onderzoek deed naar hunebedden, heeft ze van noord naar zuid genummerd per provincie. De plaats Steenbergen is ook vernoemd naar deze hunebedden[2]. Het hunebed ligt dicht bij een verharde weg en is makkelijk bereikbaar, mede dankzij de nabijgelegen parkeerplaats.

Restauratie

In de jaren 1953/1954 is het vervallen hunebed door Van Giffen gerestaureerd, waarbij de dekstenen weer op hun plaats zijn gezet en een van de stenen weer in elkaar is gezet[3]. Het hunebed is ook gerestaureerd rond 1965 en in 1993.

Vandalisme

Bezoekers hebben enkele malen de poortdeksteen van de draagstenen gegooid. In 1997 is het hunebed beschadigd door brandstichting. De schade is inmiddels zo veel mogelijk hersteld.Monumenten in de buurt van Hunebed D1 in Roden

De Vennen

Hoofdweg 16
Steenbergen (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Als LANDHUIS gebouwd in 1936-1937 in typerende Interbellum Architectuur in opdracht van de heer J.B. Bruins (arts te Roden) en o..

Kop-rompboerderij met woonhuis onder afgewolfd zadeldak en schuur onder rieten schilddak

Hoofdweg 15
Langelo (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Wat betreft materiaalgebruik en detaillering traditionele laat 19e-eeuwse (ca. 1875) BOERDERIJ van het kop-romptype. Het uit ..

Kop-rompboerderij, bijschuur

Hoofdweg 15
Langelo (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Deels uit baksteen, deels uit gerabatte houten delen opgetrokken BIJSCHUUR onder rietgedekt aan een zijde doorgetrokken schild..

Voorm. openbare lagere school

Hoofdstraat 62
Een (Gemeente Noordenveld)
Inleiding SCHOOLGEBOUW uit 1877, gelegen aan een oude zandweg en omgeven door een beukenhaag en enkele eiken. Het gebouw is nu als woning/a..

Café 't Hart van Lieveren

Centrum 2
Lieveren (Gemeente Noordenveld)
Inleiding Voormalige BOERDERIJ met in 1890 toegevoegd CAFE, het geheel gebouwd in een ambachtelijk-decoratieve baksteen-architectuur. Inmi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hunebed D1 in Roden

Foto's (1)