Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tweeloöerhof in Havelte

Boerderij

Overcingelaan 5
7971RC Havelte (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 18e eeuw (kern) 1970 (herb. op huidige locatie) 1800 18e eeuw (kern) 1970 (herb. op huidige locatie)


Beschrijving van Tweeloöerhof

Gedeeltelijk onderkelderde 18e-eeuwse uit Tweeloo (gemeente Meppel) overgeplaatste (voormalige) middenlangsdeel boerderij met zijbaander, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten wolfdak; schoorsteen; uilebord; staafankers; vlechtingen. De voorgevel uitgerust met opgeklampte deur, gevat in kozijn met mooi geprofileerd kalf en 12-ruits bovenlicht; te weerszijden respectievelijk een en twee schuiframen met vast kalf en 12-ruits onder- en bovenraam; opgeklampte luiken; twee zoldervensters met luiken. De rechterzijgevel uitgerust met 9-ruits raam met opgeklampt luik ter hoogte van het woongedeelte en, voor wat betreft het bedrijfsgedeelte, met opgeklampte staldeuren, afgewisseld door kleine rechthoekige stalramen; de linkerzijgevel ter hoogte van het bedrijfsgedeelte uitgerust met schuifraam met vast kalf met 9-ruits onder en 20-ruits bovenraam met opgeklampte luiken en opgeklampte deur met 12-ruits bovenlicht en, voor wat betreft het bedrijfsgedeelte, met keldervenster met tralies, waarboven 9-ruits kloosterkozijn met 9-ruits benedenraam en 10-ruits bovenlicht en opgeklampte luiken; opgeklampte baanderdeuren en dito staldeuren, afgewisseld door kleine rechthoekige stalvensters; in de achtergevel opgeklampte deuren te weerszijden waarvan respectievelijk een 9-ruitsraam en een dito raam en lagere opgeklampte deur. Het interieur bevat waardevolle onderdelen uit de bouwtijd, daaronder met zorg uitgevoerde eenvoudig geprofileerde bedde- en kastenwanden en betegelde wanden in wit met figurale motieven. Overgeplaatste 18e-eeuwse middenlangsdeel boerderij van belang wegens het niet veel meer voorkomende type, de architectuurhistorische kwaliteiten en de waardevolle interieur-onderdelen uit de bouwtijd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46738
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tweeloöerhof in Havelte

Dwarsdeelboerderij onder rieten schilddak

Overcingelaan 2
Havelte (Gemeente Westerveld)
Boerderij. Omschrijving Op een ruim eigen terrein gelegen grote in aanleg midden-17de-eeuwse dwarsdeelboerderij (1645 e.v.), opgetrokken u..

Dwarsdeelboerderij, schaapskooi

Overcingelaan 2
Havelte (Gemeente Westerveld)
Vrijstaande schaapskooi Omschrijving Op het erf gelegen houten schaapskooi met, behoudens enige aanpassingen, midden-17de eeuws ankerbalkg..

Boerderij met korte gevel met toppinakel en haaks aangebouwde houten bijschuur

Overcingelaan 1
Havelte (Gemeente Westerveld)
Boerderij met haaks aangebouwde houten bijschuur, korte gevel met toppinakel en uitgestoken jaartalanker 1759.

Overcinge 1 Overcinge

Linthorst Homanlaan 1
Havelte (Gemeente Westerveld)
HUIS Overcinge. Oorspronkelijk 17e eeuws landhuis, in 1850 sterk gewijzigd. Een der zijgevels nog vrijwel plm 1640. Schildhoudende leeuwen o..

Overcinge 3 Overcinge, tuinhuis

Linthorst Homanlaan 1
Havelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Tuinhuis gebouwd in Ambachtelijk-traditionele stijl in de tuin van de voormalige havezate Overcinge. Het tuinhuisje is gebouwd ro..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)