Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met achterbaander en dwarsgeplaatst voorhuis, schuur en stookhok in Havelte

Boerderij

Rijksweg NZ 7
7971CX Havelte (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1864


Beschrijving van Boerderij met achterbaander en dwarsgeplaatst voorhuis, schuur en stookhok

19e eeuws (1864) boerderijcomplex, bestaande uit boerderij met achterbaander en dwarsgeplaatst voorhuis, schuur en stookhok. Het voorhuis gedeeltelijk op onderkeldering en gedekt door een met pannen belegd schilddak met twee hoekschoorstenen met sierlijke kappen. De voorgevel symmetrisch ingedeeld; in risaliet gevatte opgeklampte paneeldeur met sierroosters en bovenlicht met levensboom; zesruitsschuifvensters; alle lichtgetoogd en met 1,5-steens hanekammen; dakkajuit met stolpramen onder zadeldakje met geschulpte rand. In de zijgevels onder meer getralied keldervenster, zes- en vijftienruitsschuifvensters, alle eveneens lichtgetoogd en met 1,5-steens hanekammen. Verkropte kroonlijst. Het bedrijfsgedeelte gedekt door een rieten wolfdak met uilebord en windveren; topschoorsteen met eenvoudige kap en windvaan met jaartal 1864; gebakken rietvorsten; rechtgesloten baanderdeuren met rond venster met tracering en eveneens rechtgesloten opgeklampte staldeuren; halfronde en ronde stalvensters met gietijzeren tracering; staafankers; vlechtingen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46735
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met achterbaander en dwarsgeplaatst voorhuis, schuur en stookhok in Havelte

Boerderij met zijbaander, dwars uitgebouwd woongedeelte en schaapskooi

Dorpsstraat 4
Havelte (Gemeente Westerveld)
Boerderij met zijbaander en dwars uitgebouwd woongedeelte plm 1800. Op het erf een houten schaapskooi op bakstenen voet.

Boerderij van het zijlangsdeeltype met dwarsgeplaatst woonhuis onder rieten schilddak en schuurdeel onder afgewolfd rietgedekt schilddak

Rijksweg NZ 12
Havelte (Gemeente Westerveld)
Eerste helft 19e eeuwse BOERDERIJ van het zijlangsdeeltype met dwarsgeplaatst symmetrisch ingedeeld woonhuis, schuur met dekbalkgebint const..

Haveltersluis, sluiswachterswoning

Rijksweg NZ 11
Havelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Sluiswachterswoning gebouwd rond 1875-1890 in een stijl die verwant is aan de Waterstaatsstijl. De woning is gelegen op het sluis..

Haveltersluis, pompgebouw

Rijksweg NZ 11
Havelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Pompgebouw uit 1925 gebouwd in de trant van de Art Nouveau en uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat. Het gebouw diende om wa..

Boerderij met zijbaander en bakhuis

Dorpsstraat 12
Havelte (Gemeente Westerveld)
BOERDERIJ met zijbaander en uitgestoken jaartalanker 1744, met bakhuis.

Kaart & Routeplanner