Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wartena in Havelte

Boerderij

Raadhuislaan 13
7971CT Havelte (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860


Beschrijving van Wartena

"Wartena", 19e eeuws BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit boerderij met zijbaander en dwarsgeplaatst voorhuis, en stookhok. Het voorhuis onderkelderd en gedekt door een met blauwe geglazuurde pannen belegd schilddak met twee hoekschoorstenen; verkropte kroonlijst. De voorgevel symmetrisch ingedeeld: in risaliet gevatte opgeklampte paneeldeur met bovenlicht waarin levensboom; zesruitsschuifvensters met persiennes; dakkajuit onder pannengedekt zadeldakje met stolpvensters en persiennes; bewerkte windveren, de venster- en deuropeningen alle lichtgetoogd en met 1,5-steens hanekammen. Gedeeltelijk uit nieuwe steen opgetrokken keuken en bedrijfsgedeelte onder deels pannen- deels rietgedekt wolfdak met uilebord met makelaar; zesruitsschuifvenster en T-venster met persiennes; twaalfruitsschuifvenster met opgeklampte luiken, alle eveneens lichtgetoogd en met 1,5-steens hanekammen; rechtgesloten baanderdeuren met loopdeur en vierkante vensters; eveneens rechtgesloten staldeuren met en zonder bovenlicht; restanten van vlechtingen; staafankers. Op het gedeeltelijk met keitjes bestrate erf uit baksteen opgetrokken stookhok onder pannengedekt zadeldakje tussen houtbeschoten geveltoppen met windveren; topschoorsteen met eenvoudige kap; opgeklampte deur; rechtgesloten vierruitsvensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46734
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wartena in Havelte

Keuterijtje met zijbaander en twee voordeuren

Dorpsstraat 1
Havelte (Gemeente Westerveld)
Keuterijtje met zijbaander en twee voordeuren.

Boerderij met achterbaander en woondeel met bakstenen topgevel

Dorpsstraat 3
Havelte (Gemeente Westerveld)
Boerderij met achterbaander waarboven jaartalanker 1791, woongedeelte met bakstenen topgevel en uitgestoken jaartalanker 1779.

Boerderij met zijbaander, dwars uitgebouwd woongedeelte en schaapskooi

Dorpsstraat 4
Havelte (Gemeente Westerveld)
Boerderij met zijbaander en dwars uitgebouwd woongedeelte plm 1800. Op het erf een houten schaapskooi op bakstenen voet.

Boerderij met zijbaander en bakhuis

Dorpsstraat 14
Havelte (Gemeente Westerveld)
Boerderij met zijbaander, 1743, met bakhuis.

Boerderij met zijbaander en bakhuis

Dorpsstraat 12
Havelte (Gemeente Westerveld)
BOERDERIJ met zijbaander en uitgestoken jaartalanker 1744, met bakhuis.

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)