Wartena in Havelte

Raadhuislaan 13
7971CT Havelte (gemeente Westerveld)

Beschrijving van Wartena

"Wartena", 19e eeuws BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit boerderij met zijbaander en dwarsgeplaatst voorhuis, en stookhok. Het voorhuis onderkelderd en gedekt door een met blauwe geglazuurde pannen belegd schilddak met twee hoekschoorstenen; verkropte kroonlijst. De voorgevel symmetrisch ingedeeld: in risaliet gevatte opgeklampte paneeldeur met bovenlicht waarin levensboom; zesruitsschuifvensters met persiennes; dakkajuit onder pannengedekt zadeldakje met stolpvensters en persiennes; bewerkte windveren, de venster- en deuropeningen alle lichtgetoogd en met 1,5-steens hanekammen. Gedeeltelijk uit nieuwe steen opgetrokken keuken en bedrijfsgedeelte onder deels pannen- deels rietgedekt wolfdak met uilebord met makelaar; zesruitsschuifvenster en T-venster met persiennes; twaalfruitsschuifvenster met opgeklampte luiken, alle eveneens lichtgetoogd en met 1,5-steens hanekammen; rechtgesloten baanderdeuren met loopdeur en vierkante vensters; eveneens rechtgesloten staldeuren met en zonder bovenlicht; restanten van vlechtingen; staafankers. Op het gedeeltelijk met keitjes bestrate erf uit baksteen opgetrokken stookhok onder pannengedekt zadeldakje tussen houtbeschoten geveltoppen met windveren; topschoorsteen met eenvoudige kap; opgeklampte deur; rechtgesloten vierruitsvensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)