Grote boerderij met zijbaander onder rieten wolfdak, jonger bedrijfsdeel en bakhuisje in Diever

Kruisstraat 2
7981AR Diever (gemeente Westerveld)

Bouwjaar: 18e eeuw (kern) (bedrijfsdeel jonger) 1800 18e eeuw (kern) (bedrijfsdeel jonger)

Beschrijving van Grote boerderij met zijbaander onder rieten wolfdak, jonger bedrijfsdeel en bakhuisje

Grote in aanleg nog 18e eeuwse boerderij met zijbaander onder rieten wolfdak met uilebord tegen topgevel met vlechtingen aan voorzijde; topschoorsteen, windveren, staafankers. Het woongedeelte ondermeer uitgerust met (niet oorspronkelijke) deur met bovenlicht en zesruitsschuifvensters; alle rechtgesloten en met halfsteens rollaag; halverwege het van waterlijsten voorziene topgevelveld twee kleine driehoekig gesloten lichtopeningen. Het jongere bedrijfsgedeelte uitgerust met opgeklampte baander deuren en dito staldeuren en halfrondgesloten en lichtgetoogde stalvensters met gietijzeren tracering; opgeklampt hooiluik. Op het gedeeltelijk met keitjes bestrate erf eveneens jonger bakhuisje onder (thans met golfplaten gedekt) zadeldak met windveren; staafankers; opgeklampte deur en getoogde vensters met gietijzeren tracering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)