Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote boerderij met zijbaander onder rieten wolfdak, jonger bedrijfsdeel en bakhuisje in Diever

Boerderij

Kruisstraat 2
7981AR Diever (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 18e eeuw (kern) (bedrijfsdeel jonger) 1800 18e eeuw (kern) (bedrijfsdeel jonger)


Beschrijving van Grote boerderij met zijbaander onder rieten wolfdak, jonger bedrijfsdeel en bakhuisje

Grote in aanleg nog 18e eeuwse boerderij met zijbaander onder rieten wolfdak met uilebord tegen topgevel met vlechtingen aan voorzijde; topschoorsteen, windveren, staafankers. Het woongedeelte ondermeer uitgerust met (niet oorspronkelijke) deur met bovenlicht en zesruitsschuifvensters; alle rechtgesloten en met halfsteens rollaag; halverwege het van waterlijsten voorziene topgevelveld twee kleine driehoekig gesloten lichtopeningen. Het jongere bedrijfsgedeelte uitgerust met opgeklampte baander deuren en dito staldeuren en halfrondgesloten en lichtgetoogde stalvensters met gietijzeren tracering; opgeklampt hooiluik. Op het gedeeltelijk met keitjes bestrate erf eveneens jonger bakhuisje onder (thans met golfplaten gedekt) zadeldak met windveren; staafankers; opgeklampte deur en getoogde vensters met gietijzeren tracering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46729
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grote boerderij met zijbaander onder rieten wolfdak, jonger bedrijfsdeel en bakhuisje in Diever

Dubbel verdiepingloos woonhuis onder twee met pannen gedekte schilddaken

Kruisstraat 4
Diever (Gemeente Westerveld)
Dubbel verdiepingloos woonhuis, thans in gebruik als winkel. Twee 19e eeuwse bouwlichamen, elk onder pannengedekt schilddak; schoorstenen, s..

Smederij Voorm. smederij

Hoofdstraat 49
Diever (Gemeente Westerveld)
Laat 19e eeuwse voormalige smederij. Het woongedeelte dwarsgeplaatst en gedekt door een met pannen belegd schilddak met uileborden en makela..

Boerderij met zijbaander onder aan voorzijde afgewolfd schilddak

Achterstraat 14
Diever (Gemeente Westerveld)
19e eeuwse BOERDERIJ met zijbaander onder deels pannen- deels rietgedekt aan voorzijde afgewolfd schilddak met uilebord; twee schoorstenen, ..

Schultehuis

Brink 7
Diever (Gemeente Westerveld)
Schultehuis. Uit 1604, ingericht als plaatselijke oudheidkamer.

Hervormde kerk (Sint-Pancratiuskerk)

Hoofdstraat 45
Diever (Gemeente Westerveld)
Ned. Herv. Kerk met later verhoogde romaanse toren en driebeukig schip uit verschillende perioden. De middenbeuk in de 15e eeuw verbouwd, he..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)