Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landhuis Zijlstra in Enschede

Woonhuis

Leutinkweg 45
7522PL Enschede
Overijssel

Bouwjaar: 1933
Architect: J.B. van Loghem


Beschrijving van Landhuis Zijlstra

'Landhuis Zijlstra'. In 1933 naar ontwerp van Ir J.B. van Loghem (1881-1940) voor de familie Zijlstra ontworpen woonhuis met de algemene kenmerken van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-1940. Oorspronkelijke kleurstelling: wit voor het stucwerk, zwart voor de plinten en zilvergrijs voor de stalen profielen. Geheel vrijliggend, twee lagen op souterrain tellend, gebouw, samengesteld uit drie als het ware in U-vorm loodrecht op elkaar staande vlakgedekte rechthoeken en opgetrokken in een gedeeltelijke skeletbouw-constructie, deels van massief aerocrete of daarmee bekleed. Twee lagen tellend in gedeeltelijke skeletbouw-constructie op zwartgeteerde bakstenen voet opgetrokken vlakgedekt twee lagen tellend gebouw op U-vormige plattegrond; de drie poten der U-vorm op verdiepingshoogte met elkaar verbonden door middel van een met glazen panelen afgeschermd zonneterras; toegang tot garage in het souterrain aan de westzijde, vanwaar twee trappen van breuksteen voeren naar respectievelijk het terras aan de zuidzijde en de keukendeur aan de noordzijde. In de zuidgevel een dubbele reeks aaneengeschakelde openslaande vensters gevat in stalen profielen; beide omgaand in de westelijke en oostelijke gevels, respectievelijk met twee vensters op de beganegrond en een venster op de verdieping; op de hoeken dunne stalen kolommen, waarop de in het zicht gelaten eveneens omlopende stalen I-profielen rusten. In de oostgevel keukendeur waarnaast twee gekoppelde vensters en een rechthoekig venster beganegronds en twee dito vensters op de verdieping. De gevel van het even uitstekende westelijke blok - dat beganegronds gedeeltelijk op stalen I-profielen rust die tevens de liggende I-profielen van het zonneterras op de verdieping dragen, waardoor het overdekte terras op de beganegrond wordt gevormd - is voorzien van enkele kleinere rechthoekige vensters en garage-deuren in het souterrain. Aan terraszijde zijn de gevels der drie blokken voorzien van enkele deuren en rechthoekige vensters. Deuren en vensters van verschillende afmetingen doch meestal volgens bepaalde onderlinge verhoudingen. Woonhuis, vanwege de algehele architectonische en technische vormgeving, met name wat betreft het exterieur, en vanwege de vrije op de natuur gerichte ligging, van belang als zeer gaaf en representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-1940, van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne Nederlandse bouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46640
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landhuis Zijlstra in Enschede

Driener Marke

Drienermarkeweg 25
Enschede
Inleiding LANDHUIS "Driener Marke" is gebouwd in 1930 naar ontwerp van de architect W. Hamdorff in opdracht van A.M. de Koning. Het huis is..

Boerderij met houten geveltoppen

Drienerwoldeweg 33
Hengelo
Boerderij met houten geveltoppen; houten topgevel aan de achterzijde overkragend op geprofileerde consoles. Gevelsteen 1704 en 1736.

Boerderij van het hallehuistype met herenkamer, verzorgde baksteenarchitectuur

Witbreuksweg 204
Enschede
Inleiding BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE met herenkamer die in 1927 in verzorgde baksteenarchitectuur als proefboerderij is gebouwd op het..

Huize Oosterhof: Landhuis

Nieuwe Grensweg 2
Deurningen (Gemeente Dinkelland)
Omschrijving Deels onderkelderd LANDHUIS van twee bouwlagen op L-vormig grondplan onder een overstekend samengesteld schild-zadeldak dat me..

Boswachterswoning in eclectische trant

Leutinkveldweg 30
Enschede
Inleiding BOSWACHTERSWONING uit 1912 in eclectische trant ontworpen door de architect J.W. Janssen uit Hengelo in opdracht van de Hengelose..

Kaart & Routeplanner