Meer dan 63.000 rijksmonumenten


V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop) in Geldrop

Nijverheid Industrie

Molenstraat 21
5664HV Geldrop (gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910


Beschrijving van V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop)

FABRIEKSGEBOUW van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.; uit ca. 1910 daterende, in schoon metselwerk opgetrokken fabriekshal onder een zevental met blauwe kruispannen gedekte sheddaken, met een door getoogde nissen, pilasters met spitse afdekking en opengewerkte ovalen gelede, blinde muur langs de Molenstraat en met in elk der geveltoppen van de sheddaken een rond venster met gietijzeren raam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46616
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Weverijmuseum
Weverijmuseum
Weverijmuseum
Opgericht 2000
Locatie Molenstraat 21, Geldrop
Overig
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 16033
Gebouwd 1908
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Peplica van het waterrad

Het Weverijmuseum Geldrop is een museum over het weefproces en de lokale textielindustrie. Het is gevestigd in een monumentaal fabrieksgebouw aan de Molenstraat te Geldrop.

Fabriek

Het fabrieksgebouw is over de Kleine Dommel heen gebouwd. Op deze plaats was sinds de Middeleeuwen een watermolen gevestigd die omstreeks 1800 als volmolen in gebruik was. Deze kwam in handen van de fabrikantenfamilie Van den Heuvel. die een fabriek begon onder de naam: 'Wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn'. In 1864 werd een nieuw waterrad gebouwd om de spinnerij aan te drijven. Ook een weverij en een ververij werden gebouwd.

Het bedrijf breidde uit tot er 400 medewerkers waren, maar vanaf 1960 ging het in neerwaartse richting en reeds in 1981 kwam de productie voorgoed tot stilstand. In 1983 werd het initiatief tot de oprichting van een weverijmuseum genomen. De oude fabriek werd verbouwd tot cultureel centrum, en het weverijmuseum werd in 2000 gevestigd in de oude spinnerij, die uit 1908 dateert. In hetzelfde jaar werd ook een replica van het waterrad geplaatst. Het gebouw staat op de Rijksmonumentenlijst.

Tentoonstelling

In het museum staan een aantal machines opgesteld die nog steeds werken, zoals weefgetouwen, spinmachines, twist- en twijnmachines. De weefgetouwen worden aangedreven door elektromotoren. Men streeft ernaar het inpandig waterrad te gebruiken voor het aandrijven van enkele machines, zoals dit in vroeger jaren ook een energiebron was voor de vol(wolwas)machines. Oud-wevers laten het weefproces zien van weefgetouwen en -machines uit verschillende perioden. De bewerkingen die voorafgaand aan het weven plaatsvinden, namelijk kaarden, spinnen, twijnen, spoelen en scheren, en ook diverse vormen van handweven en machinaal weven worden gedemonstreerd. Spectaculair is de Jacquard-machine, gebaseerd op een vinding uit 1800 die met ponskaarten werkt, en als een voorloper van de automatisering kan worden beschouwd.

Daarnaast zijn er tentoonstellingen van kunstenaars waarbij textiel een belangrijke rol speelt.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop) in Geldrop

V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop)

Molenstraat 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
FABRIEKSGEBOUW van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.; uit 1863 daterend, in schoon metselwerk opgetrokken pand met ve..

V/m fabriek A.v.d. Heuvel

Heuvel 7
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
FABRIEKSGEBOUW, z.g.n. 'fabriekshuis' van de voormalige wollenstoffenfabriek A. v.d. Heuvel en Zn.,; in schoon metselwerk opgetrokken, uit 1..

Herenhuis

Heuvel 5
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Geldrop Heuvel 5- 5A inleiding: HUIS uit 1869 in Eclectische stijl met DIENSTWONING uit midden van de negentiende eeuw. Het huis ligt aan ..

Herenhuis

Heuvel 19
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Inleiding: HERENHUIS uit 1903, in Eclectische stijl, gebouwd voor bierbrouwer Jos Bolsius. Aan de Molenstraat stond zijn brouwerij. Bolsius..

Voormalig St. Vincentiusgebouw

Langstraat 13
Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Voormalig, uit 1899 daterend St. Vincentiusgebouw; in schoon metselwerk opgetrokken pand met verdieping onder met leien gedekt zadeldak tuss..

Kaart & Routeplanner

Route naar V/m fabriek A.v.d. Heuvel (Weverijmuseum Geldrop) in Geldrop

Foto's (1)