Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met achterbaander in Gasselternijveen

Boerderij

Gasselterboerveen 32
9514BS Gasselternijveen (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1880


Beschrijving van Boerderij met achterbaander

Groot veenkoloniaal aandoende 19e eeuws BOERDERIJ met achterbaander. Het deels van een blokbepleistering voorziene zich naar achteren toe met twee krimpen verbredende hoofdgebouw wordt gedekt door een deels met gesmoorde blauwe pannen deels met riet belegd wolfdak; twee schoorstenen, staafankers, windveren. De gevels van het woongedeelte regelmatig ingedeeld door opgeklampte deur met bovenlicht, levensboom en sierroosters, gevat in eenvoudige omlijsting, lichtgetoogde schuifvensters met persiennes, lichtgetoogde liggende zoldervensters; lage hardstenen stoep. Het bedrijfsgedeelte voorzien van grote baanderdeuren en staldeuren en -vensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46614
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met achterbaander in Gasselternijveen

Krimpenboerderij met onderkelderd woonhuis onder met riet en Friese pannen gedekt afgewolfd zadeldak

Bonnerveen 52
Gieterveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Boerderij gebouwd in ca 1900 door de gebr. Bartelds. Omschrijving Boerderij van het krimpentype met onderkelderd woonhuis, opge..

Krimpenboerderij onder met riet en pannen gedekt wolfsdak

Hoofdstraat 91
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Boerderij, daterend van rond 1880, van een voor de streek karakteristiek type, onderdeel uitmakend van de oorspronkelijke agraris..

Hervormde kerk

Vaart 5
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Nederlands Hervormde kerk van 1858 opgetrokken in waterstaatsstijl. De klokketoren is later toegevoegd. Ernaast gelegen cateches..

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Vaart 11
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Vanaf 1889 heeft de gemeente Gasselte haar gemeentehuis te Gasselternijveen. Het te beschermen gedeelte van het huidige gemeenteh..

Schipperswoning

Vaart 23
Gasselternijveen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Oorspronkelijke kapiteinswoning uit ca. 1850, gebouwd in directe relatie met het scheepvaartverleden. Oorspronkelijke tuinaanleg,..

Kaart & Routeplanner