Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij 't Alverlies in Echteld

Boerderij

Hogeveldseweg 2
4054JD Echteld (gemeente Neder Betuwe)
Gelderland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw 1800 eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Boerderij 't Alverlies

Boerderij "'t Alverlies"; landschappelijk fraai gelegen, witgepleisterde boerderij (XIX A) van het middenlangsdeeltype met dwarsgeplaatst voorhuis; voorhuis onder met riet gedekt schilddak, schuurgedeelte onder met riet en blauwe Hollandse pannen gedekt wolfdak; in het woongedeelte, dat nog zijn oorspronkelijke interieur indeling heeft, 6-ruits schuifvenster met luiken; schuurgedeelte met behoud van karakter aangepast aan het gebruik als paardestal; aansluitend op de achtergevel van het schuurgedeelte een muur met poort. Los op het erf een witgepleisterd bakhuis onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak, met 4-ruits venster met luik en opgeklampte deur, en een witgepleisterde/geverfde schuur onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak en met houten schoorstenen. Mede gezien de fraaie situering en het behoud van het oorspronkelijk karakter is dit hoevecomplex, ofschoon het niet meer als zodanig in gebruik is, een goed voorbeeld van een Betuwse boerenplaats uit de eerste helft van de 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46587
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij 't Alverlies in Echteld

Gepleisterde boerderij op T-vormige plattegrond met links onderkelderd woonhuis. 18e-eeuws karakter dat een met riet gedekt zadeldak draagt. Rechts ee ..

Wijenburgsestraat 11
Echteld (Gemeente Neder Betuwe)
Gepleisterde boerderij op T-vormige plattegrond met links onderkelderd woonhuis. 18e eeuws karakter dat een met riet gedekt zadeldak draagt...

Boerderij De Tekkenburg

Wijenburgsestraat 6
Echteld (Gemeente Neder Betuwe)
"De Tekkenburg": op een verheven terrein gelegen, kapitale boerderij van het middenlangsdeeltype (XIX B) opgetrokken in baksteen op gecement..

kasteel buitenplaats

Voorstraat 2
Echteld (Gemeente Neder Betuwe)
Omschrijving onderdeel 3: BOUWHUIS. Ten oosten van het kasteel, aan het voorplein ligt een bakstenen gebouw van één bouwlaag op rechthoe..

kasteel buitenplaats

Voorstraat 2
Echteld (Gemeente Neder Betuwe)
Omschrijving onderdeel 1 KASTEEL. Bakstenen gebouw op nagenoeg vierkante plattegrond. Het onderkelderde complex bestaat uit drie ongeveer ..

tuin park landgoed

Voorstraat 2
Echteld (Gemeente Neder Betuwe)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG. De dubbele grachtenstructuur rond kasteel en voorplein zal dateren uit de bouwtijd van het kasteel...

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)