Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Smederij annex keuterij met zijbaander in Dwingeloo

Nijverheid Industrie

Drift 22
7991AB Dwingeloo (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Smederij annex keuterij met zijbaander

19e eeuws complex bestaande uit smederij annex keuterij met zijbaander. De smederij wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak met windveren; schoorsteen op de scheiding van smederij en bedrijfsgedeelte; staafankers. De gepleisterde linkerzijgevel is uitgerust met twee rechtgesloten zesruitsschuifvensters; de voorgevel met niet oorspronkelijke dubbele deuren, lichtgetoogd zesruitsschuifvenster waarboven 1,5 steen hanekam en liggend lichtgetoogd zoldervenster met 1-steens hanekam. Het woongedeelte van de keuterij eveneens gedekt door een met pannen belegd zadeldak met windveren en schoorsteen op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte; staafankers. De rechterzijgevel is uitgerust met twee rechtgesloten zesruitsschuifvensters, de voorgevel met een lichtgetoogde opgeklampte deur met bovenlicht, waarboven 1,5 steens hanekam, twee eveneens lichtgetoogde zesruitsschuifvensters met dito hanekammen en liggend lichtgetoogd zoldervenster met 1steens hanekam. Het bedrijfsgedeelte wordt gedekt door een rieten wolfdak. De zijgevels zijn uitgerust met rechtgesloten opgeklampte baanderdeuren met loopdeur, rechtgesloten opgeklampte staldeuren, halfronde stalvensters met gietijzeren tracering; de achtergevel is gedeeltelijk met hout beschoten en is voorzien van rechtgesloten opgeklampte staldeuren en halfronde stalvensters met gietijzeren tracering; hier en daar een stuk gecementeerde spatlijst. Het erf gedeeltelijk met keitjes bestraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46581
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Smederij annex keuterij met zijbaander in Dwingeloo

Boerderij met achterbaander onder deels riet- en deels pannengedekt wolfsdak

Brink 52
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
In aanleg mogelijk ouder maar wat betreft detaillering voorgevel 19e eeuws boerderijtje met achterbaander onder deels riet- deels pannengede..

Boerderij met woondeel onder pannen wolfsdak en bedrijfsdeel met zijbaander onder aan de voorzijde afgewolfd rieten schilddak

Brink 51
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
19e eeuws boerderijtje op L-vormige plattegrond; het verdiepingloze woongedeelte onder pannengedekt wolfdak met topschoorsteen tegen bedrijf..

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis

Brink 1
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Inleiding Gemeentehuis gebouwd in 1939 naar ontwerp van A. Baart (Leeuwarden) in de stijl van de Delftse School. Uit een brief van 23 maart..

Keuterij

Brink 2
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Eenvoudig klein boerderijtje (keuterij), gelegen bij het perceel nr 3.

Boerderij met dwars voorhuis

Brink 3
Dwingeloo (Gemeente Westerveld)
Boerderij met dwars voorhuis.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)