Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel/woonhuis in Deventer

Woonhuis

Papenstraat 86
7411NG Deventer
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1600 1600 ca. 1600


Beschrijving van Winkel/woonhuis

In aanleg mogelijk nog uit eind 16e, begin 17e eeuws daterend, fors uit twee bouwlichamen samengesteld, onderkelderd, aan drie zijden vrijliggend, schegvormig bouwblok, onder met pannen gedekte daken en voorzien van een in de tweede helft 19e eeuw aangebrachte bepleistering, 19e eeuwse winkelpui in lijstgevel en dito detaillering. Het op de kop van Papenstraat en Bruynssteeg gelegen gebouw is opgetrokken uit baksteen op onderkeldering en is gedekt door een vrij steil pannengedekt, driezijdig, aan voorzijde afgewolfd, zadeldak tegen rechte topgevel met even uitgemetselde schoorsteen aan achterzijde; staafankers; spatlijst; bepleistering en detaillering tweede helft 19e-eeuws: rechte gootlijst, eenvoudige maar aardige, symmetrisch ingedeelde houten, winkelpui met gekoppelde rondbogen in bovenlichten van vensters en deur; vierruitszolderraam; trijshuisje onder zadeldakje met windveren, met houten luiken en hijsbalk in voorschild kap; in de zijgevels o.a. deuren en negenruitsschuiframen. Het aangeheelde gebouw is opgetrokken uit baksteen op onderkeldering en gedekt door een pannengedekt zadeldak tussen twee topgevels met vrijstaande schoorsteen; staafankers; spatlijst; bepleistering en detaillering tweede helft 19e-eeuws; in de beide zijgevels o.a. deuren en zes- en negenruitsschuiframen; trijshuisje als van buurpand. Uit twee bouwlichamen samengesteld in aanleg vermoedelijk nog laat-16e, vroeg 17e-eeuws schegvormig bouwblok met tweede helft 19e-eeuwse bepleistering, houten winkelpui in lijstgevel en detaillering, van belang wegens de periode van ontstaan, omvang en samenstelling, wegens het Noorderbergkwartier kenmerkende later 19e-eeuwse functie van bedrijfspand en wegens de belangrijke functie van kopbebouwing met aan drie zijden naar de openbare weg gerichte gevels. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46578
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel/woonhuis in Deventer

Huis met gepleisterde in- en uitgezwenkte topgevel met vijf overhoekse pinakels

Korte Noordenbergstraat 27
Deventer
Huis met gepleisterde in- en uitgezwenkte topgevel met vijf overhoekse pinakels. Hoge pui. XVI-XVII.

Huis met in- en uitgezwenkte topgevel voorzien van vijf met geprofileerde natuurstenen platen gedekte pinakels

Papenstraat 83
Deventer
Huis met in- en uitgezwenkte topgevel voorzien van vijf met geprofileerde natuurstenen platen gedekte pinakels. Jaartalankers 1616. Bakstene..

Postkantoor

Nieuwstraat 100
Deventer
Inleiding POSTKANTOOR in 1906 ontworpen door C.H. Peters. De architect ontwikkelde als rijksbouwmeester voor dit gebouwtype een eigen stijl..

Verdedigingswal

Stenenwal
Deventer
Terrein waarin resten van een wal en gracht uit de 10e eeuw.

Woonhuis met in classicistische trant gepleisterde voorgevel

Graaf van Burenstraat 9
Deventer
In aanleg mogelijk ouder en kleiner, doch omstreeks het midden van de 19e eeuw vermoedelijk vergroot WOONHUIS, opgetrokken uit gedeeltelijk ..

Kaart & Routeplanner