In aanleg laat-gotisch uit twee bouwlagen bestaand hoekhuis in Deventer

Noordenbergstraat 23
7411NJ Deventer

Bouwjaar: laat-gotisch

Beschrijving van In aanleg laat-gotisch uit twee bouwlagen bestaand hoekhuis

Omvangrijk, uit twee bouwlichamen samengesteld, in aanleg laat-gotisch hoekhuis (vermoedelijk XVIb, met wijzigingen uit midden XVII A, XIX en XX. Opgetrokken uit baksteen op onderkeldering, overkluisd door respectievelijk ton- en troggewelven, twee lagen tellend en gedekt door een met pannen belegd schilddak tegen 19e-eeuwse geprofileerde rechte kroonlijst aan Noordenbergstraatzijde; vensterdetaillering (waaronder zesruitsschuif- en T-vensters) en bepleistering 19e-eeuws; goot gedeeltelijk op klossen; schoorstenen; staafankers. Inwendig van belang onderkeldering, laat-gotische balklagen met consoles met peerkraalmotief en dito midden-17e-eeuwse met geprofileerde consoles en kapconstructie, met "Vlaamse" telmerken. In aanleg laat-gotisch (XVIb) uit twee bouwlagen bestaand hoekhuis met 19e-eeuwse detaillering en bepleistering, van belang om zijn ligging op de hoek van de Noordenbergstraat en de IJsselstraat, onderkeldering, samenstelling, kapconstructie met "Vlaamse" telmerken en balklagen met laat-gotische peerkraalconsoles en eerste-helft-17e-eeuwse balklagen met geprofileerde consoles. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)