Voorm. boerderij met achterbaander en aangebouwde hooischuur met schaapskooi in Dalerveen

Noorderakkers 18
7755ND Dalerveen (gemeente Coevorden)

Bouwjaar: eind 18e eeuw (boerderij, hooischuur) 19e eeuw (verb. boerderij)

Beschrijving van Voorm. boerderij met achterbaander en aangebouwde hooischuur met schaapskooi

In aanleg eind 18e eeuwse voormalige boerderij met achterbaander en aangebouwde hooischuur met schaapskooi. Het muurwerk der achter- en zijgevels gedeeltelijk vernieuwd of 19e eeuws, de detaillering en de voorgevel grotendeels eveneens 19e eeuws. Het hoofdgebouw opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten wolfdak met toef; aan de rechterzijde enkele rijen gegolfde pannen; schoorsteen op scheiding woon- en bedrijfsgedeelte; geschulpte windveren; staafankers. Het woongedeelte uitgerust met lichtgetoogde zesruitsschuifvensters, eveneens lichtgetoogde opgeklampte deur met bovenlicht en gesneden kalf en twee lichtgetoogde zolderramen in de voorgevel; twee lichtgetoogde zesruitsschuifvensters met opgeklampte luiken in de linkerzijgevel; in de niet meer oorspronkelijke gedetailleerde rechterzijgevel kelder- en opkamervenster. Het bedrijfsgedeelte uitgerust met staldeuren en halfronde stalvensters met gietijzeren tracering, dito halfrondgesloten vensters, getoogde baandeuren met loopdeur en wybertvenster, hooiluik. De in aanleg eveneens 18e eeuwse kleine hooischuur met schaapskooi is opgetrokken uit hout, deels met strovlechtwerk bekleed en wordt gedekt door een rieten schilddak met toef; inrit en dubbele opgeklampte deuren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)