Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met achterbaander onder rieten wolfsdak en varkensschuur in Wachtum

Boerderij

Noordenveldseweg 3
7754NZ Wachtum (gemeente Coevorden)
Drenthe

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Boerderij met achterbaander onder rieten wolfsdak en varkensschuur

Aardig gelegen en samengesteld 19e eeuw BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit boerderij met achterbaander en varkenskot. Het hoofdgebouw is opgetrokken uit grauwe rode steen en wordt gedekt door een rieten wolfdak met uilebord aan achterzijde. Schoorsteen, windveren, staafankers. Het woongedeelte is uitgerust met onder meer lichtgetoogde zesruitschuifvenster en twee liggende zoldervensters in de linkerzijde; de detaillering der rechterzijgevel weinig oorspronkelijk; behoudens rechtgesloten opgeklampte deur met bovenlicht, rechtgesloten opkamervenstertje en twee dito keldervensters. Het bedrijfsgedeelte is uitgerust met twee rechtgesloten stalvensters met gietijzeren tracering in de zijgevels en rechtgesloten opgeklampte staldeuren getoogde opgeklampte baanderdeuren met loopdeur in de achtergevel. Windveren, staafankers. Op het deels nog met keitjes bestrate erf een uit baksteen opgetrokken varkenskot met stookhok onder (thans met golfplaat bedekt) zadeldak tussen met hout beschoten topgevels met windveren; rechtgesloten opgeklampte staldeuren met getoogde stalvensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46560
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met achterbaander onder rieten wolfsdak en varkensschuur in Wachtum

De Hoop

Middendorp 6
Wachtum (Gemeente Coevorden)
Molen. Achtkante stellingmolen uit 1894.

Terrein waarin sporen van begraving ("Hunnenkerkhof")

aan de Grevenbergseweg Grevenbergseweg aan de Grevenbergseweg
Oosterhesselen (Gemeente Coevorden)
Terrein waarin sporen van begraving. Datering: IJzertijd. Het monument is van wetenschappelijke- en cultuurhistorische betekenis.

Jan Pol

Molenwijk 8
Dalen (Gemeente Coevorden)
In 1876 op de plaats van een uit 1820 daterende voorganger gebouwde korenmolen. Achtkante houten bovenkruier met stelling op hoge, door steu..

Boerderij met woonhuis in Overgangsstijl en grote schuur in ambachtelijke stijl

De Brinken 5
Dalen (Gemeente Coevorden)
Inleiding BOERDERIJ waarvan de schuur is gebouwd in 1889 in een ambachtelijke stijl maar volgens een afwijkende methode en van grote omvang..

Hervormde kerk

Hoofdstraat 25
Dalen (Gemeente Coevorden)
NED. HERV. KERK. Schip herbouwd 1824; oostgevel 1907 gewijzigd. Inventaris: twee herenbanken 1762 en XVIIIc, eiken preekstoel XVIId, gesmeed..

Kaart & Routeplanner