Meer dan 63.000 rijksmonumenten


In baksteen opgetrokken, witgepleisterd, vrijstaande, vlak gedekt woonhuis in Breda

Woonhuis

Montenspark 6
4837CD Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1932
Architect: G.Th.Rietveld


Beschrijving van In baksteen opgetrokken, witgepleisterd, vrijstaande, vlak gedekt woonhuis

Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1932 naar ontwerp van G.Th. Rietveld voor de heer Dr.C. Nuyens gebouwd, in baksteen opgetrokken, witgepleisterd, vrijstaande, vlak gedekt WOONHUIS met - aan de voorzijde ten opzichte van de begane grond terugspringende - verdieping en op rechthoekige plattegrond met aan de voorzijde rechts uitspringend een vlak gedekte garage. Aan de voorzijde bevindt zich op het uitspringende gedeelte van de begane grond en de garage een balcon (hekwerk vernieuwd in 1977); aan de voorzijde rechts op het dak een uit 1950 daterende, vlakgedekte uitbreiding van een in oorsprong kleine, vlakgedekte dakkamer geheel rechts in het midden van het dak; terzijde van de daktrap een in 1977, in schoon metselwerk vernieuwde schoorsteen; aan de achterzijde rechts op de verdieping een vlakgedekte uitbouw (oorspronkelijk balcon); grote en kleinere, asymmetrisch aangebrachte, in het gevelvlak gelegen vensters (gecombineerd met deuren) met smalle stalen kozijnen en "roeden". (Op de begane grond is de verhouding hoogte : breedte van de muuropeningen 3 : 2, 1 : 3, 3 : 1 en 4 en 5, 2 : 1, 3 : 1 en 2, 2 : 3 en 3 : 2 en 3, en van de indeling van deze openingen 1 : 1 (bovenlichten en ramen) en 2 : 1 (deuren en onderramen). Op de verdieping is deze verhouding voor de muuropeningen 3 : 1 en 4, 2 : 2, 1 : 2 en 2 : 3, en voor de indeling 2,5 : 1 (balcondeuren aan voorzijde), 1,5 : 1 en 1,5 : 2 (onderramen) en 0,5 : 1 (bovenlichten en vensteropening 1 : 2 aan achterzijde). Inwendig: op het wegbreken van een enkele tussenmuur na, is de oorspronkelijke traditionele indeling nog aanwezig. In 1977 is het huis grondig gerestaureerd. Vanwege de algehele vormgeving van met name het exterieur en de situering is bovengenoemd woonhuis - ondanks enige aantastingen (schoorsteen; balconhek) en wijzigingen, het ten dele nog traditionele materiaalgebruik (baksteen) en de traditionele indeling - als representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-1940 van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46554
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van In baksteen opgetrokken, witgepleisterd, vrijstaande, vlak gedekt woonhuis in Breda

Vrijstaand, in baksteen opgetrokken, witgepleisterd, vlakgedekt woonhuis met verdieping

Montenspark 8
Breda
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1931-1932 naar ontwerp van architect G.Th.Rietveld voor A.M.F.Klep gebouwd, vrijstaand, in bak..

De Blokhut

Burgemeester de Manlaan 6
Breda
Inleiding Aan de noordelijke zijde van de Burgemeester de Manlaan staat het WOONHUIS, voorheen genaamd 'De Blokhut', daterende uit 1908. He..

Zonnehof nu: Carmel's White House

Burgemeester Kerstenslaan 16
Breda
Inleiding VILLA Zonnehof, thans 'Carmel's White House' genaamd, is een forse vrijstaande villa in Um 1800-stijl, op een ruim terrein gesitu..

Salva Viator

Burgemeester Kerstenslaan 8
Breda
Iinleiding De VILLA 'Salve Viator' staat aan de westelijke zijde van de Burgemeester Kerstenlaan, tegenover het Mastbos. De vrijstaande won..

Trianon

Baronielaan 228
Breda
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Baronielaan is gesitueerd de VILLA 'Trianon', oorspronkelijk geheten 'Mon Repos' en gebouwd in opd..

Kaart & Routeplanner

Route naar In baksteen opgetrokken, witgepleisterd, vrijstaande, vlak gedekt woonhuis in Breda