Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poolmolen in Susteren

Molen

Poolmolen 2
6114RW Susteren (gemeente Echt Susteren)
Limburg

Bouwjaar: 1662 / 1883


Beschrijving van Poolmolen

De tegenover kasteel "Wolfrath" gelegen "Poolmolen": in oorsprong uit 1662 daterende, vermoedelijk rond 1900 gemoderniseerde, nog functionerende WATERMOLEN op de Geleenbeek. Het in schoon metselwerk opgetrokken molengebouw heeft een met pannen gedekt zadeldak en over de Geleenbeek een aanbouw onder lessenaardak, waarin het ijzeren middenslagrad; deels houten, deels ijzeren drijfwerk (gietijzeren kamwielen) en drie koppels stenen; stuw met maal- en lossluis(-zen) ten behoeve van het creeren van voldoende verval om de molen te kunnen laten functioneren. Volledig en goed voorbeeld van een nog functionerende, in oorsprong oude en landschappelijk fraai gelegen middenslagmolen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46550
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Poolmolen
Holtum Poolmolen 5322.JPG
Basisgegevens
Plaats Holtum
Waterloop Geleenbeek
Bouwjaar 1662 / 1883
Type watermolen
Kenmerken middenslag watermolen
Rad 5,0 m.
Functie korenmolen
Huidig gebruik  korenmolen
Monumentnummer  46550
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Poolmolen op waterradmolens.nl
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Poolmolen is een watermolen op de Geleenbeek. De molen ligt in Holtum en maakt deel uit van een boerderij. Het is een middenslagmolen die is ingericht als korenmolen. De oudste vermelding van de Poolmolen dateert uit 1662; de huidige molen is van 1883. Het gangwerk en de basis van de maalstoel zijn van ijzer. Oorspronkelijk lagen er drie koppels stenen in de molen. Hiervan is een koppel nog in bedrijf.

De Poolmolen is particulier eigendom en is niet te bezichtigen.Monumenten in de buurt van Poolmolen in Susteren

Kasteel Wolfrath

Wolfrath 1
Born (Gemeente Sittard Geleen)
KASTEEL, XVIIb; bakstenen haakvormig gebouw op een omgracht rechthoekig terrein met twee bouwlagen op de kelderverdieping; leiengedekt sc..

Wolfrath: poortgebouw, noordwestvleugel

Wolfrath 1
Born (Gemeente Sittard Geleen)
POORTGEBOUW, XVIIc, noordwestvleugel waarschijnlijk later; bakstenen gebouw op U-plattegrond onder zadeldak (grijze pannen) met in de midd..

Wolfrath: bruggen

Wolfrath 1
Born (Gemeente Sittard Geleen)
BRUGGEN; er zijn twee bakstenen bruggen; de eerste, waarschijnlijk XVIII, voert over de buitengracht naar het poortgebouw; twee togen en ..

Boerenhuis van baksteen met aan de straat rechthoekige omramingen van hardsteen en topgevels met vlechtingen. Muur met koetspoort onder een zadeldak

Kloosterstraat 25
Holtum (Gemeente Sittard Geleen)
Boerenhuis van baksteen met aan de straat rechthoekige omramingen van hardsteen, ankerjaartal 1791, en topgevels met vlechtingen. Muur met k..

St. Martinuskerk

Martinusstraat 3
Holtum (Gemeente Sittard Geleen)
St. Martinuskerk, 1887 gebouwd door J. Kayser, de mergelstenen westtoren met romaanse onderbouw, XIII. Tot de inventaris behoren o.a. de voe..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)