Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rapsodie in Bloemendaal

Woonhuis

Johan Verhulstweg 70
2061LL Bloemendaal
Noord Holland

Bouwjaar: 1934
Architect: G.Th. Rietveld


Beschrijving van Rapsodie

In hoofdzaak volgens de principes van het Nieuwe Bouwen door G.Th. Rietveld in 1934 in opdracht van de violist Z. Szekely ontworpen, geheel vrijstaand WOONHUIS met garage, in oorsprong genaamd "Rapsodie". Het huis bevat twee bouwlagen en is opgetrokken op een uit cirkel- en vierkante vormen samengestelde plattegrond met vlakke witgepleisterde baksteenmuren met een zware plint onder met leien gedekte schilddaken; de muren worden doorbroken door in smalle stalen kozijnen gevatte vensters met horizontale en verticale onderverdeling, die harmonisch en varierend in grootte over de gevels zijn verdeeld, op basis van een vaste maat-eenheid. De ingang bevindt zich in de NO-gevel, in het rechte middengedeelte; noordwaarts volgt de gevel de gebogen rooilijn tot de westelijke dwarsmuur die hierop haaks aansluit en die een verbinding vormt met de eveneens gebogen, naar voren uitgebouwde vleugel van de woonkamer aan de ZW-zijde, die oorspronkelijk slechts een bouwlaag telde en in het midden de huisnaam bevatte, en waaraan naderhand, in dezelfde trant, de bovenbouw is toegevoegd. Bij de aansluiting van deze bovenbouw en de ZO-dwarsarm is de glazen trappenhuistop onder een stompe hoek uitgebouwd, uitkomend bij het dakterras boven de lage, blokvormige Z-vleugel waarin oorspronkelijk de muziek/studeerkamer in afsluitbare verbinding met de woonkamer was ondergebracht; het dakterras wordt omsloten door een deels gepleisterde, deels matglazen borstwering. Het onderstekende gedeelte van de zuidoostelijke dwarsarm wordt op de Z-hoek gesteund door een vierkante kolom en voor het oostelijk gedeelte door de lage garage-vleugel met bijruimten; naderhand is deze vleugel aan achterzijde en bovenzijde uitgebreid. Woonhuis met algemene kenmerken van het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-40 - door de toepassing van cubische en cilindrische bouwvolumes, met vlakke, witgepleisterde muren doorbroken door in smalle stalen kozijnen gevatte vensters en deuren op basis van een helder proportieschema - en als zodanig van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46549
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rapsodie in Bloemendaal

Kerkje Provinciaal Ziekenhuis, portierswoning, ingangshek en torenuurwerk

Brederodelaan 52
Bloemendaal
Kerk, neogotisch gebouw, 19e eeuw. Portierswoning, 19e eeuw. Ingangshek, 19e eeuw. Mechanisch torenuurwerk van Addicks, circa 1900, later vo..

Voormalige dubbele dienstwoning

Brederodelaan 40
Bloemendaal
Inleiding Voormalige dubbele DIENSTWONING, in oorsprong behorende bij het in aanleg uit 1846-1849 daterende "Gesticht Meerenberg", sinds 19..

Vinkenbaan 14: Woonhuis op L-vormige grondslag met verdieping en plat afgedekt overstek, geheel opgetrokken in voegloos gewapend beton

Vinkenbaan 14
Santpoort Zuid (Gemeente Velsen)
Uit 1911 daterend eenvoudig WOONHUIS op L-vormige grondslag met verdieping en plat afgedekt overstek, geheel opgetrokken in voegloos gewapen..

Meerenberg: hoofdgebouw

Brederodelaan 54
Bloemendaal
Inleiding Het Carré werd in 1848 voltooid naar het ontwerp van de architect J.D. Zocher jr. Het werd opgetrokken in statige, classicistis..

Meerenberg: mortuarium

Brederodelaan 54
Bloemendaal
Inleiding Ten westen van het carré gelegen, vrijstaand MORTUARIUM, gebouwd in 1877 naar het ontwerp van gestichtsarchitect A. van der Lin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rapsodie in Bloemendaal

Foto's (2)