Julianakerk (Doopsgezinde kerk) in Oudebildtzijl

Ds. Schuilingstraat 6
9078WD Oudebildtzijl (gemeente Het Bildt)

Bouwjaar: 1806 1909 (toren)

Beschrijving van Julianakerk (Doopsgezinde kerk)

Doopsgezinde Vermaning. Blijkens stichtingssteen in de gang opgetrokken in 1806; in 1906 uitgebreid met de ervoor liggende pastorie en de aardig gedetailleerde houten Julianatoren, bekroond door ingesnoerde naaldspits. Mechanisch torenuurwerk Gebr. van Bergen, Midwolda, 1909, later voorzien van elektrische opwinding. De Vermaning is opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een met pannen belegd driezijdig schilddak; zij is uitgerust met rondboogvensters met houten tracering en een venster met snijwerk in empire-vormen. In het door een loshangend houten tongewelfje overdekte interieur een aantal aardige onderdelen, waaronder: een gepaneelde houten scheidingswand met gecanneleerde pilasters met Ionische kapiteel en een (niet geheel oorspronkelijke) preekstoel met rug- en klankbord; beide objecten met empire-details; voorts een eenvoudig orgel uit 1896 op galerij, twee koperen kroonluchters en enige sobere kerkbanken, waarvan twee overhuifd en eveneens met empire-detaillering. Doopsgezinde Vermaning en Julianatoren van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)