Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hut in Bergen (NH)

Woonhuis

Studler van Surcklaan 21
1861MA Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1917-18
Architect: Piet Kramer


Beschrijving van De Hut

TUINHUISJE, eertijds genaamd "Tyltyl", behorend bij de in 1921 afgebrande trits villa's "Tamelone", "Meneva" en "Rogier", ontworpen in 1917-18 door P.L. Kramer in Amsterdamse Schoolstijl als onderdeel van het villapark "Meerwijk". Het lage huisje is met enigszins gebogen lange zijgevels opgetrokken in baksteen onder rieten kap met wolfeinden en omgezette zijboorden. De ingang met stoep bevindt zich rechts in de korte N.O.gevel waarbij evenals aan de naar de straat gewende Z.W.gevel de zijmuren zijn doorgetrokken; tegen deze Z.W. gevel is in het midden een gemetselde pijler met afgeronde hoek aangebracht ter ondersteuning van de inmiddels verdwenen bank te rechterzijde. De telkens gekoppelde vensters zijn alle van een karakteristieke roedenverdeling voorzien. Tuinhuisje met voor de Amsterdamse Schoolstijl kenmerkende plastische vormen en toepassing van bijzondere metsel-details en roedenverdeling en eigenzinnige kapvorm; voorts van belang als onderdeel van het als een geheel opgezette villapark met stilistisch verwante villa's - op initiatief van de Amsterdamse tegelhandelaar A. Heystee - en tevens als herinnering aan de toenmalige opkomst van Bergen als zomerverblijf, in het bijzonder voor kunstenaars. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46546
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Hut in Bergen (NH)

Bijgebouw

Studler van Surcklaan 21
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding Houten TUINHUISJE ('Mytyl') met elementen uit de Amsterdamse schoolstijl, vermoedelijk gebouwd naar ontwerp uit 1917-1918 van arc..

Brug

Meerweg 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Brug met gemetselde, licht inwaarts geknikte zijmuren die in het midden een wigvormige spaarnis bezitten met rechtop gemetselde vulling en d..

Brug

Meerweg 3
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Brug als bij nr. 1, oorspronkelijk toegang gevend tot de in 1922 verbrande villa "Mevena", ontworpen door P.L. Kramer in 1917-18, als onderd..

Boschkant

Studler van Surcklaan 17
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
"De Boschkant". Op pijlvormige grondslag in baksteen met gepotdekselde kapverdieping opgetrokken villa, oorspronkelijk genaamd "Boschkant", ..

Beek en Bosch

Meerwijklaan 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
"Beek en Bosch". Op grotendeels rechthoekige grondslag met afgeknotte wigvormige uitbouw aan de N.zijde gedeeltelijk in baksteen opgetrokken..

Kaart & Routeplanner