Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boschkant in Bergen (NH)

Woonhuis

Studler van Surcklaan 17
1861MA Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1917-18
Architect: C.J.Blaauw


Beschrijving van Boschkant

"De Boschkant". Op pijlvormige grondslag in baksteen met gepotdekselde kapverdieping opgetrokken villa, oorspronkelijk genaamd "Boschkant", onder golvende rieten kap, bekroond door een schoorsteen bij de aansluiting van de veelhoekige O.partij en de smallere rechthoekige W.partij en aan de Z.zijde voorzien van een forse tweede schoorsteen, ontworpen in 1917-18 door C.J. Blaauw in Amsterdamse Schoolstijl als onderdeel van het villapark "Meerwijk". De ingang is in het smallere gedeelte van de N.gevel gesitueerd; in elk gevelvlak aangebrachte benedenvensters zijn alle van een geschulpte onderlijst voorzien - de oorspronkelijke horizontale roedenverdeling is thans verdwenen; de ruitvormige O.partij bevat op de hoeken steunberen met verzwaarde voeten, terwijl op de gepotdekselde kapverdieping de houten delen bij de hoeken in elkaar grijpen met kepervormige uiteinden; op de hoeken boven de steunberen zijn kleine wigvormige balcons gesitueerd, waarbij de doorgetrokken kap wordt gesteund door een geschulpte houten stijl, met extra bekroning bij de top; bij de tussenliggende N.O. en Z.O. zijde zijn twee wigvormige erkers uitgebouwd, die ten dele door bakstenen consoles worden ondersteund en ten dele door de gesneden dwarsbalken; de vensters van deze erkers bezitten nog de horizontale zesdelige roedenverdeling en geprofileerde omlijsting; de balcondeuren bezitten eveneens nog de horizontale roedenverdeling en zijn evenals de vensters in de zuidelijke dakkapel voorzien van een staande geschulpte omlijsting; deze dakkapel heeft nog een pendant aan de N.zijde. Aan de W.zijde is links nog een lage aangekapte schuur aangebouwd, met zij-ingang. Villa met voor de Amsterdamse Schoolstijl kenmerkende plastische vormen en toepassing van bijzondere metsel-details en geschulpte houten onderdelen, eigenzinnige kapvorm en markante schoorstenen en nadruk op afwisseling van bouwmaterialen - in casu baksteen en gepotdekselde delen en rieten kap -; voorts van belang als onderdeel van het als een geheel opgezette villapark met stilistisch verwante villa's - op initiatief van de Amsterdamse tegelhandelaar A. Heystee - en tevens als herinnering aan de toenmalige opkomst van Bergen als zomerverblijf, in het bijzonder voor kunstenaars. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46545
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boschkant in Bergen (NH)

De Bark

Studler van Surcklaan 15
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
"De Bark". Op een schipvorm geinspireerde VILLA, genaamd "de Bark", op een pijlvormige plattegrond in baksteen opgetrokken onder hoog opgaan..

Beek en Bosch

Meerwijklaan 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
"Beek en Bosch". Op grotendeels rechthoekige grondslag met afgeknotte wigvormige uitbouw aan de N.zijde gedeeltelijk in baksteen opgetrokken..

De Hut

Studler van Surcklaan 21
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
TUINHUISJE, eertijds genaamd "Tyltyl", behorend bij de in 1921 afgebrande trits villa's "Tamelone", "Meneva" en "Rogier", ontworpen in 1917-..

Bijgebouw

Studler van Surcklaan 21
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding Houten TUINHUISJE ('Mytyl') met elementen uit de Amsterdamse schoolstijl, vermoedelijk gebouwd naar ontwerp uit 1917-1918 van arc..

Brug

Meerweg 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Brug met gemetselde, licht inwaarts geknikte zijmuren die in het midden een wigvormige spaarnis bezitten met rechtop gemetselde vulling en d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boschkant in Bergen (NH)

Foto's (5)