Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbelvilla in Bergen (NH)

Woonhuis

Meerwijklaan 4
1861MB Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1917-18
Architect: G.F. La Croix


Beschrijving van Dubbelvilla

Pand deeluitmakend van een op rechthoekige grondslag met middenerkers in de lange gevels en een houten lage schuur aan elk der beide korte zijgevels, gedeeltelijk in baksteen en met van rabat-delen voorziene verdieping opgetrokken dubbelvilla, onder pannen schilddak met groot overstek en omlopende gootlijst die aan de onderzijde is verrijkt met een dubbele gekartelde rand, ontworpen in 1917-18 door G.F. La Croix in Amsterdamse Schoolstijl als onderdeel van het villapark "Meerwijk". Bij de aansluiting van de bakstenen benedenverdieping en de houten bovenverdieping bezit de dubbelvilla een tandlijst, doorbroken door de middenerkers, die op de verdieping zijn doorgetrokken als borstwering voor de aldaar gesitueerde balcons en waarvan de westelijke partij driezijdig is. De ingangen bevinden zich in de korte zijgevels in een rijkgeprofileerde omlijsting en met oorspronkelijk een wigvormige nis aan de ene zijde en de grotendeels houten schuur-aanbouw aan de andere zijde aangrenzend. De benedenvensters in de westelijke helft bezitten nog de glas-in-loodvulling uit de bouwtijd, terwijl de vensters en tuindeuren in de oostelijke partij door een roedenverdeling met smalle verticale middenstrook worden gemarkeerd. De verdiepingvensters in de korte gevels bezitten daarentegen een op ruitvorm gebaseerde roedenverdeling en die in de lange gevels een traditionele roedenverdeling. De rabat-delen grijpen bij de hoeken in elkaar en bezitten overhoekse haakvormige uiteinden. De lage muren worden plat afgedekt met groot overstek en geprofileerde gootlijsten, en zijn grotendeels opgetrokken met staande delen, afwisselend donkerrood en donkergroen geschilderd. Helft van een dubbelvilla met voor de Amsterdamse Schoolstijl kenmerkende toepassing van gesnede omlijstingen en geschulpte randen en variatie in roedenverdeling en metsel-details, en met in dit geval bij het gebruik van houten onderdelen wellicht een verwerking van Noorse voorbeelden; voorts van belang als onderdeel van het als een geheel opgezette villapark met stilistisch verwante villa's - op initiatief van de Amsterdamse tegelhandelaar A. Heystee - en tevens als herinnering aan de toenmalige opkomst van Bergen als zomerverblijf, in het bijzonder voor kunstenaars. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46543
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbelvilla in Bergen (NH)

Beek en Bosch

Meerwijklaan 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
"Beek en Bosch". Op grotendeels rechthoekige grondslag met afgeknotte wigvormige uitbouw aan de N.zijde gedeeltelijk in baksteen opgetrokken..

Mezennest

Meerwijklaan 7
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand deeluitmakend van de op rechthoekige grondslag met twee drie-zijdige erkers aan de beide ingangszijden onder mansarde-achtige kap opget..

Villa

Lijtweg 17
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Op een langgerekte plattegrond gedeeltelijk in baksteen en met van gepotdekselde delen voorziene verdieping opgetrokken villa, deeluitmakend..

Villa

Lijtweg 15
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Op een langgerekte plattegrond gedeeltelijk in baksteen en met van gepotdekselde delen voorziene verdieping opgetrokken villa, deeluitmakend..

Meerlhuis

Meerwijklaan 5
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand deeluitmakend van de op rechthoekige grondslag met twee driezijdige erkers aan de beide ingangszijden onder mansarde-achtige rieten kap..

Kaart & Routeplanner