Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Meerlhuis in Bergen (NH)

Woonhuis

Meerwijklaan 5
1861MB Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1917-18
Architect: Margaret Kropholler


Beschrijving van Meerlhuis

Pand deeluitmakend van de op rechthoekige grondslag met twee driezijdige erkers aan de beide ingangszijden onder mansarde-achtige rieten kap opgetrokken dubbelvilla, oorspronkelijk genaamd "Meerlhuis" (nr.5), respectievelijk "Meezennest" (nr.7), met gekoppelde schoorstenen ter markering van de middenportieken, ontworpen in 1917-18 door M. Kropholler in Amsterdamse Schoolstijl als onderdeel van het villapark "Meerwijk". De met afgeschuinde zijden inspringende ingangsportieken bevatten driezijdig beƫindigde deuren met ruitvormige top-vensters terwijl tussen de hoog oprijzende schoorstenen een kelkvormig venster is aangebracht ter verlichting van het trappenhuis; de hoeken van de portieken worden evenals de toppen der schoorstenen en de hoeken van de erkers benadrukt door uitkragend metselwerk. De vensters zijn steeds gekoppeld in alle gevels; bij de westelijke vensters resteert alleen bij het "Meezennest" nog het luik; aan deze zijde is dakkapel opgenomen evenals aan de oostzijde, waarop verder nog een lage rietkap aansluit die steunt op de erfscheidingsmuur en die verder slechts een open ruimte overhuift. Helft van een dubbelvilla met voor Amsterdamse Schoolstijl kenmerkende plastische vormen en toepassing van bijzondere metsel-details en eigenzinnige schoorsteenpartij en toegangsdeuren; villapark met stilistisch verwante villa's - op initiatief van de Amsterdamse tegelhandelaar A. Heystee - en tevens als herinnering aan de toenmalige opkomst van Bergen als zomerverblijf, in het bijzonder kunstenaars. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46540
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Meerlhuis in Bergen (NH)

Gemetselde boogbrug

Meerwijklaan 5
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Gemetselde boogbrug met in siermetselwerk uitgevoerde draagmuren, waarbij de buitenzijden inzwenken en de muren langs de weg een opwaartse b..

Mezennest

Meerwijklaan 7
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand deeluitmakend van de op rechthoekige grondslag met twee drie-zijdige erkers aan de beide ingangszijden onder mansarde-achtige kap opget..

Dubbelvilla

Meerwijklaan 4
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand deeluitmakend van een op rechthoekige grondslag met middenerkers in de lange gevels en een houten lage schuur aan elk der beide korte z..

Villa

Lijtweg 17
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Op een langgerekte plattegrond gedeeltelijk in baksteen en met van gepotdekselde delen voorziene verdieping opgetrokken villa, deeluitmakend..

Beek en Bosch

Meerwijklaan 2
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
"Beek en Bosch". Op grotendeels rechthoekige grondslag met afgeknotte wigvormige uitbouw aan de N.zijde gedeeltelijk in baksteen opgetrokken..

Kaart & Routeplanner