Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beek en Bosch in Bergen (NH)

Woonhuis

Meerwijklaan 2
1861MB Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1917-18
Architect: C.J.Blaauw


Beschrijving van Beek en Bosch

"Beek en Bosch". Op grotendeels rechthoekige grondslag met afgeknotte wigvormige uitbouw aan de N.zijde gedeeltelijk in baksteen opgetrokken villa met aan de Noorse Loft-architectuur ontleende overkragende verdieping met gepotdekselde delen onder rieten kap, genaamd "Beek en Bosch", ontworpen in 1917-18 door C.J. Blaauw in Amsterdamse Schoolstijl als onderdeel van het villapark "Meerwijk". De ingang is aan de O.zijde gesitueerd, toegankelijk via een te rechterzijde naar voren uitgebouwd portiek waarin een ruitvormige poort is uitgespaard die in de deur en de van horizontale, gesneden roedenverdeling voorziene zijvensters wordt weerspiegeld. Bij de Z.O.hoek is evenals bij de Z.W.hoek een pijler aangebracht met verzwaarde voet; de in de Z.gevel geplaatste benedenvensters zijn aan de onderzijde verrijkt met een geschulpte houten lijst. De W.gevel bevat te linkerzijde beneden een wigvormige erker, terwijl de N.gevel wordt doorbroken door de aangekapte keukenuitbouw met zij-ingang. De ver uitkragende bovenverdieping wordt door een reeks balken ondersteund; de gepotdekselde delen grijpen bij de hoeken in elkaar waarbij de uiteinden van een gesneden versiering zijn voorzien; de aan alle zijden aangebrachte vensters bezitten volledig geschulpte omlijstingen die ook aan de bovenzijde onder de dakrand wordt voortgezet - de oorspronkelijke roedenverdeling is inmiddels verdwenen. De als een omlopend schilddak behandelde rieten kap wordt geaccentueerd door de twee nabij het midden geplaatste schoorstenen en de aankapping van de keuken-uitbouw. Villa met voor de Amsterdamse Schoolstijl kenmerkende plastische vormen en toepassing van bijzondere metsel-details en geschulpte houten onderdelen, eigenzinnige hoofdvorm - in dit geval geinspireerd op Noorse voorbeelden - en bijbehorende nadruk op afwisseling van de toegepaste bouwmaterialen baksteen, hout en riet; voorts van belang als onderdeel van het als een geheel opgezette villapark met stilistisch verwante villa's - op initiatief van de Amsterdamse tegelhandelaar A. Heystee - en tevens als herinnering aan de toenmalige opkomst van Bergen als zomerverblijf, in het bijzonder voor kunstenaars. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46539
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beek en Bosch in Bergen (NH)

Dubbelvilla

Meerwijklaan 4
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand deeluitmakend van een op rechthoekige grondslag met middenerkers in de lange gevels en een houten lage schuur aan elk der beide korte z..

Boschkant

Studler van Surcklaan 17
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
"De Boschkant". Op pijlvormige grondslag in baksteen met gepotdekselde kapverdieping opgetrokken villa, oorspronkelijk genaamd "Boschkant", ..

Meerlhuis

Meerwijklaan 5
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand deeluitmakend van de op rechthoekige grondslag met twee driezijdige erkers aan de beide ingangszijden onder mansarde-achtige rieten kap..

Gemetselde boogbrug

Meerwijklaan 5
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Gemetselde boogbrug met in siermetselwerk uitgevoerde draagmuren, waarbij de buitenzijden inzwenken en de muren langs de weg een opwaartse b..

De Ark

Meerwijklaan 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
"de Ark". Uit verschillende onregelmatig gevormde bouwvolumes samengestelde villa, genaamd "de Ark", met twee bouwlagen hoofdzakelijk in bak..

Kaart & Routeplanner

Route naar Beek en Bosch in Bergen (NH)

Foto's (1)