Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in Bergen (NH)

Woonhuis

Lijtweg 17
1861VA Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1917-18
Architect: J.F.Staal


Beschrijving van Villa

Op een langgerekte plattegrond gedeeltelijk in baksteen en met van gepotdekselde delen voorziene verdieping opgetrokken villa, deeluitmakende van een oorspronkelijk "Zofar", "Elifaz" en "Bildad" genaamde trits landhuizen en door middel van een inmiddels dichtgemaakte poort te linkerzijde met de twee andere villa's verbonden, de ene geheel symmetrisch, de andere het spiegelbeeldig pendant van onderhavige, ontworpen in 1917-18 door J.F. Staal in Amsterdamse Schoolstijl als onderdeel van het villapark "Meerwijk". Rechts in de voorgevel aan de Z.zijde is een zij-ingang gesitueerd tussen twee afgeronde muurdammen in een ondiepe portiek, die evenals vensterpartijen links, wordt begrensd door een doorgaande, licht-uitkragende reeks van koppen; daarboven sluit de borstwering van het op de verdieping gesitueerde balcon aan, die bij de rechterhoek is afgerond; boven dit balcon zijn enkele vensters met opmerkelijke horizontale roedenverdeling aangebracht; dit middenblok wordt plat afgedekt en wordt te rechterzijde gemarkeerd door twee hoekschoorstenen en een onder pannen lessenaarsdak met gepotdekselde delen opgetrokken partij, die alleen in de rechterzijgevel zowel boven als beneden een dubbele vensterpartij bezit; links wordt het balcon gedeeltelijk overhuifd door een op palen en balken rustend afdak, waarbij oorspronkelijk de voorste paal hoog was doorgetrokken. De oorspronkelijke ingang was te linkerzijde gesitueerd in de naar voren gerooide lage aanbouw die aan de andere zijde de begrenzing van de - inmiddels dichtgemaakte - poort vormt. De achtergevel bevat rechts een naar voren uitgebouwd bouwblok waarin beneden drie gekoppelde vensters zijn aangebracht, omgezet bij de hoeken en met een op karakteristieke wijze gesneden houten omlijsting, op de bovenverdieping drie ruitvormige vensters als bij nr. 13. Hierop sluit uiterst rechts een lage aanbouw aan onder onregelmatig pannen zadeldak met ver naar beneden doorgetrokken westvleugel en zij-ingang in de oostgevel; de middenpartij wordt slechts doorbroken door de van een horizontale roedenverdeling voorziene openslaande deuren beneden, en bevat boven een gepotdekseld gedeelte. Voorts resteren hier nog de met afgeschuinde bovenhoeken beƫindigde tuinmuren. Tot de trits behorende villa met voor de Amsterdamse Schoolstijl kenmerkende toepassing van een grillig silhouet, bijzondere metsel-details en variatie in roedenverdeling en nadruk op de afwisseling in materiaalgebruik, in casu van baksteen en houten onderdelen; voorts van belang als onderdeel van het als een geheel opgezette villapark met stilistisch verwante villa's - op initiatief van de Amsterdamse tegelhandelaar A.Heystee - en tevens als herinnering aan de toenmalige opkomst van Bergen als zomerverblijf, in het bijzonder voor kunstenaars. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46535
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in Bergen (NH)

Villa

Lijtweg 15
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Op een langgerekte plattegrond gedeeltelijk in baksteen en met van gepotdekselde delen voorziene verdieping opgetrokken villa, deeluitmakend..

Mezennest

Meerwijklaan 7
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand deeluitmakend van de op rechthoekige grondslag met twee drie-zijdige erkers aan de beide ingangszijden onder mansarde-achtige kap opget..

Villa

Lijtweg 13
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Op een langgerekte plattegrond gedeeltelijk in baksteen en met van gepotdekselde delen voorziene verdieping opgetrokken villa, deel uitmaken..

Dubbelvilla

Meerwijklaan 4
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand deeluitmakend van een op rechthoekige grondslag met middenerkers in de lange gevels en een houten lage schuur aan elk der beide korte z..

Meerlhuis

Meerwijklaan 5
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Pand deeluitmakend van de op rechthoekige grondslag met twee driezijdige erkers aan de beide ingangszijden onder mansarde-achtige rieten kap..

Kaart & Routeplanner