Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Meerhoek in Bergen (NH)

Woonhuis

Lijtweg 11
1861VA Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1917-18
Architect: C.J.Blaauw


Beschrijving van Meerhoek

"Meerhoek". Op stervormige plattegrond met N.O.-aanbouw gedeeltelijk in baksteen met van gepotdekselde delen voorziene verdieping opgetrokken villa, oorspronkelijk genaamd "Meerhoek", onder golvende door schoorsteen bekroonde rieten kap, ontworpen in 1917-18 door C.J. Blaauw in Amsterdamse Schoolstijl als onderdeel van het villapark "Meerwijk". De ingang bevindt zich aan de O.zijde in een uitgebouwd portaal en was oorspronkelijk gemarkeerd door een houten gesneden luifel, steunend op een bakstenen scheimuur; de veelhoekige Z.W.partij is bij de hoeken versterkt door zich naar beneden toe verjongende steunberen die destijds van verzwaarde voeten waren voorzien en die thans nog de overkragende bovenbouw ondersteunen; bij de Z.W., Z.O. en N.W.hoek zijn eveneens steunberen aangebracht die zich naar beneden toe verjongen, maar van breder formaat - ter ondersteuning van de uitkragende dakkapellen - en aan de bovenzijde voorzien van enig naar voren springend siermetselwerk; in de tussenliggende muurvlakken bevinden zich vensters met geschulpte onderlijst waarvan de oorspronkelijke horizontale roedenverdeling thans is verdwenen, evenals bij de tuindeuren bij de Z.W. hoek. Aan de N.O.gevel is de keukenuitbouw met lage muur aangekapt, waarbij de ver naar beneden doorgetrokken kap oorspronkelijk in het midden werd doorsneden door een tweede schoorsteenpartij; zij-ingang in de Z.O.gevel. Bij de gepotdekselde bovenverdieping grijpen de delen in elkaar met eenvoudig gesneden uiteinden; de onderlijsten en daklijsten zijn van geschulpte randen voorzien; de grote dakkapellen op de hoeken bezitten nog vensters met de oorspronkelijke roedenverdeling, terwijl bij de daartussen uit springende W.hoeken en Z.hoeken kleine loggia's zijn aangebracht met schuine hoekstijlen, en bij de N. en O.hoeken kleine vensters met horizontale roedenverdeling die om de hoek zijn omgezet. Villa met voor de Amsterdamse Schoolstijl kenmerkende plastische vormen, en toepassing van bijzondere metsel-details, en geschulpte houten onderdelen, eigenzinnige kapvorm met markante schoorsteen en nadruk op afwisseling van bouwmaterialen, in casu baksteen en uitkragende, gepotdekselde delen; voorts van belang als onderdeel van het als een geheel opgezette villapark met stilistisch verwante villa's - op initiatief van de Amsterdamse tegelhandelaar A.Heystee - en als herinnering aan de toenmalige opkomst van Bergen als zomerverblijf, in het bijzonder voor kunstenaars. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46532
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Meerhoek in Bergen (NH)

Villa

Lijtweg 13
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Op een langgerekte plattegrond gedeeltelijk in baksteen en met van gepotdekselde delen voorziene verdieping opgetrokken villa, deel uitmaken..

Brug

Meerweg 3
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Brug als bij nr. 1, oorspronkelijk toegang gevend tot de in 1922 verbrande villa "Mevena", ontworpen door P.L. Kramer in 1917-18, als onderd..

Villa

Lijtweg 15
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Op een langgerekte plattegrond gedeeltelijk in baksteen en met van gepotdekselde delen voorziene verdieping opgetrokken villa, deeluitmakend..

Brug

Meerweg 1
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Brug met gemetselde, licht inwaarts geknikte zijmuren die in het midden een wigvormige spaarnis bezitten met rechtop gemetselde vulling en d..

Villa

Lijtweg 17
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Op een langgerekte plattegrond gedeeltelijk in baksteen en met van gepotdekselde delen voorziene verdieping opgetrokken villa, deeluitmakend..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)