Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vlerken in Bergen (NH)

Woonhuis

Buerweg 19
1861CG Bergen (NH) (gemeente Bergen)
Noord Holland

Bouwjaar: 1921
Architect: P.L. Kramer


Beschrijving van Vlerken

Villa "de Vlerken". Atelierwoning gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl naar ontwerp van P.L. Kramer in 1921 ten behoeve van Charley Toorop, gedateerd door middel van een inscriptie op de hijsbalk aan de voorzijde in de top. In baksteen opgetrokken atelierwoning met kapverdieping onder mansardekap, gedekt met pannen in plaats van riet sinds de brand van 1948, met licht overstek en doorgetrokken balken aan de noordzijde, waar de voorgevel verder is voorzien van een groot houten beschot dat door geschulpte randen aan de afgeschuinde onderzijden de naam van het huis -"de Vlerken"- verbeeldt, en een groot ateliervenster met roedenverdeling en afgeschuinde bovenzijde in de top; beneden een gekoppelde reeks vensters met houten kozijnen. De linkerzijgevel bevat de hoofdingang met stoep en een typische Amsterdamse School-detaillering, boven een dakkapel. De rechterzijgevel bevat een kleine uitbouw met ingang met stoep, voorts vensters met roedenverdeling, en een dakkapel terzijde van de hoogopgaande, taps toelopende schoorsteen; een tweede schoorsteen bevindt zich aan de linkerzijde. De achtergevel is voorzien van vensters met horizontale roedenverdeling en dito tuindeur met stoep, waarbij evenals bij de hoofdingang terzijde van de deur een houten bank op gemetselde pijlers is aangebracht. De atelierruimte is op de kapverdieping gesitueerd over de gehele lengte van het huis en bevat door H.P. Berlage en G.Th. Rietveld voor deze woning ontworpen meubilair. Atelierwoning met voor Amsterdamse Schoolstijl kenmerkende architectuur, door toepassing van bijzondere metselverbanden en ronde hoekpartijen en van vensters met horizontale roedenverdeling en met kenmerkende interieuronderdelen; voorts van belang als type en vanuit oogpunt van kunsthistorische waarde wegens de verbondenheid van Charley Toorop, en wegens de herinnering aan de ontwikkeling van Bergen als kunstenaarsdorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46531
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vlerken in Bergen (NH)

Voormalige atelierwoning

Buerweg 21
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding Voormalige ATELIERWONING uit 1921 in een rustieke bouwstijl, gebouwd naar ontwerp van L. Streefkerk in nauw overleg met de opdrac..

Omgracht terrein met enige oude brugbogen

Eeuwigelaan 1Ongd
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Een omgracht terrein met enige oude brugbogen, gelegen rond het pand Eeuwigelaan 1.

't Oude Hof: zwarte schuur met teerpaal

Eeuwigelaan 7
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Omschrijving onderdeel 11: ZWARTE SCHUUR MET TEERPAAL. Ten noordwesten van het hoofdgebouw staat een grote schuur uit ca. 1851, die oorspr..

Stolphoeve

Sluislaan 15
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Stolphoeve. Kelder met opkamertje. Zes- en negenruitsvensters, verscheidene met luiken behangen. XVIII.

Vincent

Wiertdijkje 16
Bergen (NH) (Gemeente Bergen)
Inleiding (Voormalige) ATELIERWONING "Vincent" uit 1927, met uitbreiding uit 1934 van kunstenaar Jan Ponstijn (1883-1970). Het pand is in e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)