Meer dan 63.000 rijksmonumenten


IJskelder in Soestdijk

Tuin Park Landgoed

IJskelder in heuvel bij Paleis Soestdijk
3740AA Soestdijk (gemeente Baarn)
Utrecht

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van IJskelder

In een kunstmatige heuvel ondergebrachte ijskelder, waarvan de met houten opgeklampte deuren afgesloten toegang aan de noordzijde is geplaatst in een gemetselde keermuur met afgeschuinde vleugelmuren, versterkt met natuurstenen hoekblokken en voorzien van een gevelsteen met stichtingsjaar uit 1850; de eigenlijke kelder heeft een doorsnede van 6,5 meter en een gemetseld koepelgewelf waarin bovenin een afsluitbare, ronde vul-opening is aangebracht die boven op de heuvel wordt beschut door een open paviljoentje met rieten kap, steunend op vijf schoren van elk drie ruwe stammen; via een rechthoekig voorvertrek is deze kelder met het smalle ingangsportaal verbonden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46529
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van IJskelder in Soestdijk

Speelboerderij 't Kraayenest

Amsterdamsestraatweg 5
Baarn
Blijkens gevelsteen - met de tekst: "Den 1sten steen gelegd door H.K.Hoogheid W.M.S.L. 1833" - voor prinses Sophie in 1833 in laat Empire -t..

Jachthuisje (Prins Hendrik)

Amsterdamsestraatweg 3
Baarn
Blijkens gevelsteen - met de tekst: "Den 1sten steen gelegd door Z.K. Hoogheid W.F.H. Prins der Nederlanden 31 October 1834" - in 1834 opget..

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Koninklijk Paleis Soestdijk, gebouwd naar ontwerp van Maurits Post als Jachthuis voor de Koning Stadhouder Willem III in 1674. In 1816 onder..

Orangerie

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Uit de eerste helft van de 19e eeuw daterende, negen vensterassen tellende orangerie, op een lage natuurstenen plint met geheel wit gepleist..

Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Omschrijving complexonderdeel 2 De PARKAANLEG van paleis Soestdijk is oorspronkelijk aangelegd in 1689 door Maurits Post. Hiervan zijn geen..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)