Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Soestdijk

Kasteel Buitenplaats

Watertoren Amsterdamsestraatweg 1 bij Paleis Soestdijk
3740AA Soestdijk (gemeente Baarn)
Utrecht

Bouwjaar: 1678-1683


Beschrijving van Watertoren

Uit het midden van de 19e eeuw daterende, cilindrische watertoren, in eclectische trant opgetrokken in baksteen op een natuurstenen plint, met een doorsnede van 8,20 meter en een hoogte van omstreeks 9 meter, gebouwd met drie verdiepingen met een twaalfzijdige uitkraging - gemarkeerd door een natuurstenen rondboogfries - onder een dito tentdak met overstek, aan de ZW-zijde een driezijdig beëindigde uitbouw onder leien zadeldak, waarin de hoofdingang is opgenomen, die evenals de vensters - met halve en hele kruiskozijnen - en de tegenoverliggende toegang een omlijsting van natuursteenblokken van verschillende formaat bezit. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46528
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Paleis Soestdijk
Soestdijk Watertoren 0537.JPG
Plaats Paleis Soestdijk
Bouwjaar 1678-1683
Hoogte 10 meter
Inhoud 60 m3
Architect(en) Willem Meesters
Bestemming watertoren, graanmolen
Huidig gebruik museumwinkel
Windmolen Paleis Soestdijk
De windmolen rond 1725 - 1747
De windmolen rond 1725 - 1747
Basisgegevens
Bouwjaar 1678-1683
Type torenmolen, rosmolen
Kenmerken Zelfkruiende torenmolen (met windvaan)
Vlucht zeswiekig
Functie watermolen, korenmolen
Oorspronkelijk gebruik  waterpomp ten behoeve van fonteinen in de paleistuin, korenmolen
Huidig gebruik  museumwinkel
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
Portaal:  Molens

De watertoren van Paleis Soestdijk is een voormalige combinatie van watertoren en windmolen uit 1680. De aandrijving werd bij te weinig wind verzorgd door een rosmolen in de toren.

Ontstaan

De watertoren, een van de oudste van Nederland, bevindt zich in het park aan de achterzijde van Paleis Soestdijk. In 1674 werd het landgoed Soestdijk aangekocht door de toenmalige stadhouder Willem III. Hij investeerde veel geld om de tuinen te verfraaien en liet ook twee fonteinen aanleggen. Om deze te kunnen laten werken diende er een hoger gelegen waterreservoir te komen om voldoende druk te creëren.

Ontwerp

Rond 1680 kreeg de architect Willem Meesters de opdracht om een windwatermolen te bouwen. Hij ontwierp een rond reservoir van baksteen met plat dak met op bovenkant een windmolen met zes wieken en aan de voorkant een bijgebouw. Wanneer er onvoldoende wind was en de fonteinen toch moesten werken werd de molen aangedreven door middel van paardenkracht. Het paard liep binnen in het gebouw rondjes om de machinerie heen. Tevens werd in de molen graan gemalen. In 1882 verving de architect Lucas Eberson de rosmolen door een stoommachine. In het gebouw zijn nog resten van de rosmolen aanwezig.

In de toren was volgens een verslag uit 1687 naast bovengenoemde zaken ook een zogenaamde 'glacière' aanwezig. Dit is een kelder waarin ijs dat in de wintermaanden was uitgehakt werd bewaard om in de zomermaanden voor koeling van etenswaren te worden gebruikt.

Door de steeds hoger wordende bomen in het park werd de windvang van de molen steeds minder en de rosmolen werd de belangrijkste aandrijving. Uiteindelijk werd de molen op de kop afgebroken en bleef enkel de functie van watertoren in stand totdat dat door aansluiting van Soestdijk op het waterleidingnet niet meer nodig was. In het gebouw dat op de rijksmonumentenlijst staat, is nu een souvenirwinkeltje gevestigd.


Monumenten in de buurt van Watertoren in Soestdijk

Wilhelminachalet

Speelhuisje Wilhelmina-Chalet Amsterdamsestraatweg 1 bij Paleis Soestdijk
Soestdijk (Gemeente Baarn)
Uit drie bouwlichamen samengesteld speelhuisje, bijgenaamd het Wilhelmina-chalet opgetrokken in hout op een bakstenen voet onder flauwhellen..

Jachthuisje (Prins Hendrik)

Amsterdamsestraatweg 3
Baarn
Onderdeel 18. Jachthuisje. Omschrijving onderdeel 18 JACHTHUISJE behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Het wit gepleisterde ..

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 1. Hoofdgebouw. HOOFDGEBOUW (Paleis Soestdijk) van de historische buitenplaats Soestdijk. Op enige afstand van de Amsterdamsestr..

Historische tuin- en parkaanleg

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 2. Tuin- en Parkaanleg. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Paleis Soestdijk. Inleiding. De vroegste..

Hekwerk met hardstenen en gietijzeren hekpijlers

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 3. Hekwerk met Hekpijlers. HEKWERK MET HEKPIJLERS behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de Amsterdamsestraatwe..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)