Boerderijtje (voorm. tolhuis) in Eext

Stationsstraat 58
9463TJ Eext (gemeente Aa en Hunze)

Bouwjaar: ca. 1870 verm. ca. 1900 (verb.) 1870 ca. 1870 verm. ca. 1900 (verb.)

Beschrijving van Boerderijtje (voorm. tolhuis)

19e-eeuws boerderijtje. Gebouw op rechthoekige plattegrond onder (thans met sneldekpannen belegd) aan achterzijde even afgewolfd schilddak tegen rechte topgevel aan voorzijde; overstek; topschoorsteen; sierankers. De aan beide hoeken inspringende voorgevel uitgerust met deur met bovenlicht, zesruitsschuifvensters waarboven boogtrommels met schelpmotief, en liggende vensters met boogtrommels zonder motief; het dakoverstek met windveren rustend op eenvoudige gietijzeren zuiltjes; de hoeken tussen overstek en risaliet uitgevuld met houten beschot met geschulpte rand. Te linkerzijde uitgebouwd jongere kleine erker met tweemaal drie gekoppelde vensters (zes- en twaalfruitsschuifvensters) waarboven met schelpmotief versierde boogtrommels. Het bedrijfsgedeelte uitgerust met opgeklampte baander- en staldeuren en lichtgetoogde stalvensters met gietijzeren tracering; staafankers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)