Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met achterbaander en aangebouwde schaapskooi in Anderen

Boerderij

Hagenend 3
9465TS Anderen (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: 14e eeuw (deel van het gebint) 16e eeuw (ander deel van het gebint) 18e eeuw (voorhuis) en 19e eeuw (boerderij) 1400 14e eeuw (deel van het gebint) 16e eeuw (ander deel van het gebint) 18e eeuw (voorhuis) en 19e eeuw (boerderij)


Beschrijving van Boerderij met achterbaander en aangebouwde schaapskooi

In aanleg 18e-eeuwse boerderij met achterbaander en aangebouwde schaapskooi. Het zich aan een zijde naar achteren toe verbredende hoofdgebouw wordt gedekt door een afgewolfd rieten schilddak met uilebord en toef aan achterzijde, tegen gedeeltelijk vernieuwde topgevel met restanten van vlechtingen aan voorzijde; topschoorsteen en schoorsteen op scheiding woon- en bedrijfsgedeelte; windveren; staafankers. Het woongedeelte voorzien van opgeklampte deur met bovenlicht, zesruitsschuifvensters en getraliede keldervensters, het bedrijfsgedeelte van opgeklampte baander en staldeuren en onder meer lichtgetoogde stalvensters. De aangebouwde in aanleg mogelijk eveneens nog 18e-eeuwse schaapskooi opgetrokken deels uit steen, deels uit hout en gedekt door een rieten aan voorzijde even afgewolfd schilddak met toef; opgeklampte deuren. Op het gedeeltelijk nog met keitjes bestrate erf stookhok onder pannengedekt zadeldakje, deur, venster. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46510
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met achterbaander en aangebouwde schaapskooi in Anderen

Aangebouwde schaapskooi

Hagenend 2
Anderen (Gemeente Aa en Hunze)
Aangebouwde SCHAAPSKOOI. Rondom een van elders afkomstig ankergebint gereconstrueerd gebouw, gefundeerd op veldkeien, opgetrokken uit hout o..

Boerderij met achterbaander onder rieten schilddak met wolfseind

Hagenend 2
Anderen (Gemeente Aa en Hunze)
Omschrijving BOERDERIJ met achterbaander, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten schilddak met wolfeind met uilenbord aan voor..

Boerderij met woonhuis dat oorspronkelijk als "zuivelfabriek" werd gebouwd

Nijend 6
Anderen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Boerderij, waarvan het huidige woonhuisgedeelte oorsrpronkelijk als "zuivelfabriek" is gebouwd in 1898 (pasteuriseren van melk, b..

Boerderij met achterbaander en aangebouwde schaapskooi

Veenvoort 3
Anderen (Gemeente Aa en Hunze)
19e-eeuwse boerderij - 1846 - met achterbaander en aangebouwde schaapskooi. Het zich naar achteren met een sprong verbredende hoofdgebouw wo..

Terrein met een grafheuvel

Anderenseweg
Eext (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)