Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met achterbaander onder rieten schilddak met wolfseind in Anderen

Boerderij

Hagenend 2
9465TS Anderen (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: mog. late 17e eeuw (kern) 1785 (voorhuis) 1854 (verb. voorhuis) 1885 (verb. voorhuis) 1700 mog. late 17e eeuw (kern) 1785 (voorhuis) 1854 (verb. voorhuis) 1885 (verb. voorhuis)


Beschrijving van Boerderij met achterbaander onder rieten schilddak met wolfseind

Omschrijving BOERDERIJ met achterbaander, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten schilddak met wolfeind met uilenbord aan voorzijde en makelaar aan achterzijde; topschoorsteen; jaartalankers 1854 en letterankers THJH (Tale Huizing en Jacob Huizing). In het woongedeelte (met kleine krimp) getoogde zesruitsramen en twee- en vierruits zoldervensters; lichtgetoogde keldervensters met diefijzers; vierruitsraam in krimp. In de achtergevel opgeklampte rechtgesloten baanderdeuren met mandeur en wybertvenster; vierruitsstalraam. Voor het overige lichtgetoogde en rechtgesloten opgeklampte staldeuren en ijzeren stalramen met vier- en zesruitsverdeling. De PLATTEGROND van woon- en stalgedeelte is qua structuur en indeling in haar gegroeide vorm nagenoeg oorspronkelijk. Aanpassing aan moderne bewoning heeft met respect daarvoor plaatsgevonden. In het WOONGEDEELTE zijn ondermeer van belang de opkamer met bedsteden; de kelder. In de woonkamer de 18de-eeuws open schouw met betegeling met Delftsblauw rozet en houten omlijsting met rozetjes. In het STALGEDEELTE onder meer het ankergebint, een paardenstal en, op de aansluiting van boerderij op gereconstrueerde schaapskooi, restanten van de oorspronkelijke schaapskooi (stijlen en liggers). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46508
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met achterbaander onder rieten schilddak met wolfseind in Anderen

Aangebouwde schaapskooi

Hagenend 2
Anderen (Gemeente Aa en Hunze)
Aangebouwde SCHAAPSKOOI. Rondom een van elders afkomstig ankergebint gereconstrueerd gebouw, gefundeerd op veldkeien, opgetrokken uit hout o..

Boerderij met achterbaander en aangebouwde schaapskooi

Hagenend 3
Anderen (Gemeente Aa en Hunze)
In aanleg 18e-eeuwse boerderij met achterbaander en aangebouwde schaapskooi. Het zich aan een zijde naar achteren toe verbredende hoofdgebou..

Boerderij met woonhuis dat oorspronkelijk als "zuivelfabriek" werd gebouwd

Nijend 6
Anderen (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Boerderij, waarvan het huidige woonhuisgedeelte oorsrpronkelijk als "zuivelfabriek" is gebouwd in 1898 (pasteuriseren van melk, b..

Boerderij met achterbaander en aangebouwde schaapskooi

Veenvoort 3
Anderen (Gemeente Aa en Hunze)
19e-eeuwse boerderij - 1846 - met achterbaander en aangebouwde schaapskooi. Het zich naar achteren met een sprong verbredende hoofdgebouw wo..

Terrein met een grafheuvel

Anderenseweg
Eext (Gemeente Aa en Hunze)
Terrein waarin grafheuvel. Datering: Neolithicum en/of Bronstijd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)