Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Bloemendal: Bordestrappen met keermuur en voormalige fontein in Vaals

Tuin Park Landgoed

Bloemendalstraat 6
6291CM Vaals
Limburg

Bouwjaar: eind 18e eeuw
Architect: Joseph Moretti


Beschrijving van Huis Bloemendal: Bordestrappen met keermuur en voormalige fontein

BORDESTRAPPEN MET KEERMUUR EN VOORMALIGE FONTEIN. Monumentale compositie van bordestrappen op de hoofdas van de parkaanleg. De aanleg van bordestrappen staat in nauw verband met de meer in noordoostelijke richting gelegen aanleg van bordestrappen met keermuren, balustrades, pijlers en smeedijzeren poort. De aanleg is opgebouwd uit twee rechte Naamse stenen trappen van elk 11 treden, die aan de bovenzijde door een rechthoekig bordes van elkaar worden gescheiden, een voormalige fontein centraal aan de voorzijde van de keermuur van de trappen en het bordes en een brede rode bakstenen muur, die het hoger gelegen gedeelte van het park naar de lager gelegen voormalige parterre tussen de bordestrappen in keert. De onderste trede van de trappen eindigen in een voluut. De Naamse stenen keermuren van de trappen vertonen een trapezium-vormige indeling in vakken. Aan weerszijden van de keermuur van het bordes een Naamse stenen blokpijler. Centraal in deze keermuur, die licht boogsgewijs naar voren uitzwenkt, een segmentboog-nis met spuitgat van de voormalige fonteinen en een segmentboog-vormig naar voren uitzwenkend waterbekken (deels verruineerd). Het gedeelte van de keermuur rondom de nis met fontein en waterbekken is in twee rechthoekige en twee deels gebogen Naamse stenen vakken geleed. In het centrum wordt de rode bakstenen keermuur, die van Naamse stenen deklijsten is voorzien, door een recht op het bordes gesitueerde Naamse stenen trap van 3 treden onderbroken. Aan weerszijden van de trap een Naamse stenen blokpijler, die als keermuur van de trap is doorgetrokken. Oorspronkelijk waren het bordes, de trappen en de keermuur van smeedijzeren balustrades in Lodewijk XVI-stijl voorzien . De aanleg van bordestrappen werd waarschijnlijk aan het eind van de 18e eeuw door G. Moretti ontworpen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 464978
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Bloemendal: Bordestrappen met keermuur en voormalige fontein in Vaals

Huis Bloemendal: Waterput bij bordestrappen

Bloemendalstraat 6
Vaals
WATERPUT BIJ BORDESTRAPPEN. Ronde rode bakstenen waterput onder rechthoekige (moderne) afdekplaat in de ZO-hoek van de voormalige parterre t..

Huis Bloemendal: Bordestrappen met keermuren, balustrades, pijlers en smeedijzeren poort

Bloemendalstraat 1
Vaals
BORDESTRAPPEN MET KEERMUREN, BALUSTRADES, PIJLERS EN SMEEDIJZEREN POORT. Monumentale compositie van bordestrappen op de hoofdas van de forme..

Huis Bloemendal: Maria-beeld in nis op sokkel

Maria-beeld Bloemendalstraat
Vaals
MARIA-BEELD IN NIS OP SOKKEL. Staande Maria-beeld uit ca. 1900, opgesteld in een op een rechthoekige stenen sokkel geplaatste nis met monume..

Huis Bloemendal: Waterput bij tennisbaan

Waterput bij tennisbaan Bloemendalstraat
Vaals
WATERPUT BIJ TENNISBAAN. Op het hoogste punt van de aanleg achter het huis ten noordoosten van de NO-hoek van de tennisbaan gelegen ronde ro..

Huis Bloemendal: Historische tuin- en parkaanleg

Bloemendalstraat 1
Vaals
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Aan drie zijden rechthoekig ommuurde parkaanleg in verschillende niveaus, die in oorsprong uit het einde de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Bloemendal: Bordestrappen met keermuur en voormalige fontein in Vaals

Foto's (4)