Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Bloemendal: Bakstenen muur in Vaals

Tuin Park Landgoed

Bakstenen muur Bloemendalstraat
6290AA Vaals
Limburg

Bouwjaar: ca. 1848


Beschrijving van Huis Bloemendal: Bakstenen muur

BAKSTENEN MUUR. Rode bakstenen muur, die de historische buitenplaats Blumenthal aan drie (ZW-, ZO-, NO-) omgeeft. Aansluitend aan de rechterzijde van de reeds bestaande bakstenen balustrade met pijlers aan de voor(ZW-)zijde van de buitenplaats werd de muur omstreeks 1848 opgetrokken, toen op Blumenthal een klooster met pensionaat van de Dames du Sacre Coeur werd gevestigd. Aan de voorzijde gaat de muur, die een stuk hoger is opgetrokken dan de balustrade aan de linkerzijde en die op deze plaats recentelijk vernieuwd is, in twee schuine hoeken haaks om. In het gedeelte aan de rechterzijde van de historische buitenplaats zijn onlangs even ter weerszijden van de rechterzijde van het huis twee nieuwe tijdelijke ingangen gemaakt. Ter hoogte van de achterzijde van de historische aanleg gaat de muur in een rechte hoek naar links om en eindigt even voorbij de linker grens van de historische aanleg. Dit gedeelte van de muur wordt door een ezelsrug bekroond en wordt door met Naamse stenen afdekplaten afgesloten blokpijlers geleed. Deze muur aan de achterzijde van de historische buitenplaats, die tevens keermuur is naar de achterliggende terreinen, verspringt per blokpijler van rechts naar links een stukje omhoog. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 464976
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Bloemendal: Bakstenen muur in Vaals

Huis Bloemendal: Maria-beeld in nis op sokkel

Maria-beeld Bloemendalstraat
Vaals
MARIA-BEELD IN NIS OP SOKKEL. Staande Maria-beeld uit ca. 1900, opgesteld in een op een rechthoekige stenen sokkel geplaatste nis met monume..

Huis Bloemendal: Bordestrappen met keermuur en voormalige fontein

Bloemendalstraat 6
Vaals
BORDESTRAPPEN MET KEERMUUR EN VOORMALIGE FONTEIN. Monumentale compositie van bordestrappen op de hoofdas van de parkaanleg. De aanleg van bo..

Huis Bloemendal: Bordestrappen met keermuren, balustrades, pijlers en smeedijzeren poort

Bloemendalstraat 1
Vaals
BORDESTRAPPEN MET KEERMUREN, BALUSTRADES, PIJLERS EN SMEEDIJZEREN POORT. Monumentale compositie van bordestrappen op de hoofdas van de forme..

Huis Bloemendal: Waterput bij bordestrappen

Bloemendalstraat 6
Vaals
WATERPUT BIJ BORDESTRAPPEN. Ronde rode bakstenen waterput onder rechthoekige (moderne) afdekplaat in de ZO-hoek van de voormalige parterre t..

Huis Bloemendal: Historische tuin- en parkaanleg

Bloemendalstraat 1
Vaals
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Aan drie zijden rechthoekig ommuurde parkaanleg in verschillende niveaus, die in oorsprong uit het einde de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Bloemendal: Bakstenen muur in Vaals

Foto's (2)