Courtine II-III in Enkhuizen

Westeinde 6
1601BJ Enkhuizen

Beschrijving van Courtine II-III

COURTINE II-III MET KOEPOORT. Courtine met: - Even ten noorden van het midden de Wester- of Koepoort (1649), een klassicistisch bakstenen poortgebouw op geknikt rechthoekige grondslag, met overwelfde doorgang van vijf travee├źn tussen twee zijpartijen, elk omvattende op de begane grond twee ruimten, toegankelijk vanuit de doorgang, en op de verdieping twee ruimten. De gevel aan de veldzijde is rijk versierd met natuursteen. In de zijgevels e de gevel aan de stadszijde natuurstenen pilasters en omlijstingen om de (gedeeltelijk) dichtgemetselde (vier) raam- en deuropeningen. Op de pilasters houten kroonlijsten. De in 1730 aangebrachte schilddaken zijn aan de van buiten zichtbare zijde afgedekt met leien, overigens met pannen. Midden op het dak een klokkekoepel met uurwerk en klokje (1708). - Aan de zuid- en noordzijde van het poortgebouw een pl.m. 10 m brede coupure d de hoofdwal. - Voorliggende gracht ter breedte van pl.m. 25 m. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)