Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met T-vormige plattegrond in Doesburg

Nijverheid Industrie

Heerenstraat 19
6981CT Doesburg
Gelderland

Bouwjaar: vermoedelijk 17e eeuw


Beschrijving van Pand met T-vormige plattegrond

Binnen het beschermd stadsgezicht gelegen vermoedelijk 17e-eeuws pand op T-vormige plattegrond met uit 1805 daterende straatgevel. Een bouwlaag hoog bedrijfspand met dubbele poort onder jaartalsteen 1805, gedekt door met rode pannen belegde zadeldaken tussen topgevels; topgevel aan de rechter zijde met beitelingen en oculus in de ongepleisterde top en vierruiter in de gepleisterde b.g.; de topgevel aan de linker zijde is gepleisterd en van windveren voorzien. In de voorgevel rechts naast de poort de huisdeur, links naast de poort een zesruitsvenster met luiken en rechts naast de poort een zelfde venster; boven de vensters en de huisdeur gepleisterde strekken met "rustica" sluitstenen; de huisdeur is een zgn. paneeldeur met geprofileerde bovendorpel en tweedelig bovenlicht; boven de huisdeur een zoldervenster met duimen in het kozijn; staafankers. Het achterhuis is een grotendeels gepleisterde haakse aanbouw met in het muurwerk sporen van bakstenen kruiskozijnen; in het achterhuis kelder met tongewelf; voorhuis met eikehouten ankerbalk- gebint, achterhuis eikehouten jukspanten en enkelvoudige balklaag met sleutelstukken. Het vermoedelijk 17e-eeuwse bedrijfspand met vroeg 19e-eeuwse straatgevel is vanwege de vele bewaarde bouwhistorische kenmerken van architectuurhistorische- , typologische en situeringswaarde te beschouwen als een evident monument van oudere bouwkunst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 464751
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand met T-vormige plattegrond in Doesburg

Op het Trepken

Heerenstraat 16
Doesburg
HUIS "Op het Trepken", als zodanig genoemd in 1773. In 1612 bekend als "spieker". Laat-middeleeuws pand met verdieping en schilddak. Voorgev..

Pand, thans in gebruik als kerk

Heerenstraat 22
Doesburg
Pand, thans in gebruik als Chr. Gereformeerde kerk. Gepleisterde trapgevel met geprofileerde waterlijsten, klauwstukken, segmentvormig topfr..

Door een diep erf van de straat gescheiden pand onder zadeldak tussen puntgevels

Boekholtstraat 13
Doesburg
Door een diep erf van de straat gescheiden pand (XV ?) onder zadeldak tussen puntgevels, waarvan de rechtse een gotische vensternis met midd..

Door een diep erf van de straat gescheiden pand met half schilddak en gepleisterde lijstgevel

Boekholtstraat 11
Doesburg
Door een diep erf van de straat gescheiden pand (XVI?) met half schilddak en gepleisterde lijstgevel.

Voormalige Commandeurshuis van de Duitse Orde. Geheel

Kerkstraat 11
Doesburg
V.m. Commandeurshuis van de Duitse Orde. Geheel gewijzigd en gepleisterd dwarshuis onder schilddak, gelegen op een binnenterrein tussen de K..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)