Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Korenmolen Massier in Dalfsen

Molen

Veldweg 15
7722TW Dalfsen
Overijssel

Bouwjaar: 1861


Beschrijving van Korenmolen Massier

Inleiding: Wind-stellingkorenmolen Molen Massier. Markant op enkele tientallen meters van de grens met de gemeente Nieuwleusen gelegen achtkante molen, gebouwd in 1861. NB: de aangebouwde schuur aan de oostzijde valt buiten de bescherming. Omschrijving: Molen Massier, nog bestaande uit de zes verdiepingen tellende romp die onder het stellingniveau een gemetseld, deels gepotdekseld achtkant zonder steunberen en drie eenvoudige houten zolders uit eiken- en grenenhout omvat en boven het stellingniveau een grenenhouten rietgedekt achtkant met twee bintlagen. Aan de noordwest- en de oostzijde liggen inrijdeuren onder lichtgetoogde hanekammen met natuurstenen sluitsteen; op de eerste en tweede verdieping lichtgetoogde vensters met gietijzeren twaalfruitsverdeling. In het (boven)achtkant zijn van het voormalige gaande werk drie eiken ijzerbalken aanwezig. Waardering: Incomplete achtkantige wind-stellingkorenmolen van algemeen belang wegens: - ouderdom - cultuurhistorische betekenis - industrieel- archeologische betekenis - markante ligging (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 464750
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Massier
Molen Massier omstreeks 1905
Molen Massier omstreeks 1905
Basisgegevens
Plaats Nieuwleusen/Dalfsen
Bouwjaar 1861
Type stellingmolen
Kenmerken achtkantig
Functie korenmolen
Bestemming  restauratie en heringebruikname
Monumentnummer  464750
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Website
Portaal  Portaalicoon   Molens

De molen Massier staat aan het Westeinde op de grens van Nieuwleusen en Dalfsen in de provincie Overijssel.

Het is slecht één van de zes molens uit Nieuwleusen, een achtkantige stellingmolen, waar nog een deel van bewaard is gebleven; de andere vijf zijn allemaal verdwenen.

Restauratie

Anno 2006 was er slechts nog een romp van de oorspronkelijke korenmolen uit 1861 over, maar er waren vergevorderde plannen de Massier in zijn oude glorie te herstellen. Hiervoor werd in 1990 de stichting Molen Massier opgericht. Het restauratieplan en de financiën kwamen rond. Op 10 mei 2006 werd het officiële startsein voor de restauratie gegeven.

Molenmaker de heer Dijkstra uit Sloten (Friesland) werd bereid gevonden de renovatieklus te klaren. Als alles volgens plan zou verlopen moest de molen zomer 2008 weer maalvaardig zijn. Inmiddels is die maalvaardigheidsdatum verlegd naar mei 2009 wegens enige vertragingen. Als nevendoel van het project is gesteld dat de molen een recreatieve en toeristische bestemming krijgt, om zo de middelen te verwerven voor de exploitatie.

De molen anno 2008 na restauratie

Op 8 februari 2008 is de gerestaureerde achtkant (de rieten jas) in zijn geheel met een grote telescoopkraan, die 80 ton kan tillen, op de stenen romp teruggeplaatst. De gehele operatie mocht op ruime belangstelling rekenen van zowel de familie Massier als andere geïnteresseerden.

Op 17 oktober 2008 werden de nieuwe kap en wieken, met een totaalgewicht van 16 ton, op de romp geplaatst. De officiële opening van de molen wordt op 8 mei 2009 door burgemeester Leo Elfers van de gemeente Dalfsen verricht. De totale kosten van de restauratie bedroegen circa 600.000 euro.

Externe linksMonumenten in de buurt van Korenmolen Massier in Dalfsen

Boerderijcomplex bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, stookhok, een stenen bijschuur, een vierroeden kapberg en een gedeeltelijk met klinkers ..

Westeinde 172
Nieuwleusen (Gemeente Dalfsen)
In aanleg mogelijk nog 17e-eeuws, doch wat betreft uiterlijke vormgeving tweede helft 19e-eeuws BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit boerderij met..

Gave boerderij van het Staphorstse type

Evenboersweg 15
Punthorst (Gemeente Staphorst)
Gave boerderij van het Staphorstse type.

Boerderijcomplex bestaande uit boerderij met middenlangsdeel en houten melkbussenrek tegen een der zijgevels, stookhok, twee schuren, twee vierroedenk ..

Oosterveen 89
Nieuwleusen (Gemeente Dalfsen)
Mooi tussen geboomte gelegen tweede helft 19e-eeuws boerderijcomplex bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, twee schuren, stookhok, tw..

Boerderij onder met riet gedekt, hoog wolfdak

Rosengaardeweg 4
Dalfsen
Boerderij uit de eerste helft van de 19e eeuw onder met riet gedekt, hoog wolfdak. In de voorgevel vensters met negenruitsschuiframen. Op he..

Boerderij met rieten dak

Vossersteeg 43
Dalfsen
Boerderij met rieten dak. Voorgevel met ankers 1784; drie hoge 15-ruitsramen met luiken, twee zijramen 4-ruits, elk met een luik, boven elk ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Korenmolen Massier in Dalfsen