Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein met de hunebedden D21 en D22 in Bronneger

Archeologie

Steenakkersweg
9520AA Bronneger (gemeente Borger Odoorn)
Drenthe

Bouwjaar: Neolithicum 1960 (rest.)


Beschrijving van Terrein met de hunebedden D21 en D22

Terrein waarin de hunebedden D21 en D22. Datering: Neolithicum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 464156
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hunebed D21 bij Bronneger, 2008
D21 en op de achtergrond D22, 2015

Hunebed D21 is een portaalgraf. Het is één van de vijf hunebedden gelegen bij de plaats Bronneger in de provincie Drenthe. Van de vijf hunebedden is D21 de belangrijkste gezien de archeologische vondsten.

Op enkele meters van hunebed D21 is hunebed D22 te vinden waardoor deze ook wel tweelingen worden genoemd. Op korte afstand is een groep van drie hunebedden (D23, D24 en D25), ook zijn er twee grafheuvels uit de bronstijd te vinden in de nabijheid van deze hunebedden.

Huidige situatie

Dit hunebed heeft drie grote dekstenen. Verder heeft dit hunebed 8 draagstenen, een grote beukenboom heeft de rol van een draagsteen overgenomen. Ook zijn er nog 2 sluitstenen en 1 poortsteen aanwezig, waarvan bij allen alleen de top boven de grond uitsteekt. De lege keldervloer is 6,50 meter bij 2,20 meter. De hoogte varieert tussen de 1,50 tot 1,70 meter.

Onderzoek en restauratie door Van Giffen

D21 is in 1918 onderzocht door Dr. van Giffen. Hij ontdekte dat het hunebed uit meerdere vloerlagen bestond. In elke vloerlaag werden artefacten gevonden. Zo werden er meer dan 600 stuks aardewerk gevonden. Ongeveer één meter onder de grond trof de onderzoeker de ontbrekende draagsteen aan. Het is waarschijnlijk dat deze steen al tijdens het gebruik van het graf moet zijn omgevallen. Van Giffen plaatste de steen weer terug op de plek waar de steen nu ook nog te vinden is.

Society of Antiquaries

Rond 1870 waren de meeste hunebedden in bezit van de overheid en men besloot deze monumenten 'op te knappen'. Bezorgd om de 'restauraties' die door provincie en lokale overheden werden uitgevoerd, zoals het weggraven van de dekheuvels, stuurde de Society of Antiquaries in 1878 twee Engelse oudheidkundigen naar Drenthe. William Colling Lukis en sir Henry Dryden maakten in de periode van 1 tot 22 juli plattegronden en aangezichten van veertig Drentse hunebedden. Deze tekeningen (met beschrijvingen) waren van ongekend hoog niveau voor Nederlandse begrippen.

Hunebed D21 is weergegeven op Plan XVII en werd door de heren als hunebed I aangeduid. Op ca. 12,8 meter ten noordoosten van hunebed I ligt hunebed II.

Er zijn 9 draagstenen en drie dekstenen. Alle draagstenen zijn kunstmatig gespleten. De ingang lag tussen de tweede en derde draagsteen aan de zuidkant. Er is een lijn zichtbaar op de draagstenen, deze toont de recentelijke verlaging van de dekheuvel. Eiken bedreigen het hunebed. Ten tijde van het onderzoek door dr. L.J.F. Janssen lag het hunebed nog gedeeltelijk in de dekheuvel. Het hunebed is eigendom van het koninkrijk.

In 2015 werd het werk van de oudheidkundigen uitgegeven. In het Drents Museum was een tentoonstelling over het werk.[1][2]


Monumenten in de buurt van Terrein met de hunebedden D21 en D22 in Bronneger

Terrein met de hunebedden D23, D24 en D25

Steenakkersweg
Bronneger (Gemeente Borger Odoorn)
Terrein waarin de hunebedden D 23, D 24 en D 25. Datering: Neolithicum.

Terrein met de hunebedden D19 en D20

Steenhopenweg
Drouwen (Gemeente Borger Odoorn)
Terrein waarin de hunebedden D19 en D20. Datering: Neolithicum.

Terrein met hunebed D27

Hunebedstraat
Borger (Gemeente Borger Odoorn)
Terrein waarin het hunebed D27. Datering: Neolithicum.

Terrein met hunebed D26

bij de Veldweg aan de rand van het Drouwenerzand
Drouwen (Gemeente Borger Odoorn)
Terrein waarin het hunebed D 26. Datering: Neolithicum.

Schaapskooi uit hout en stro onder met riet gedekt zadeldak

Hunebedstraat 2
Borger (Gemeente Borger Odoorn)
In aanleg mogelijk nog 18e eeuwse of oudere schaapskooi uit hout opgetrokken en gedeeltelijk bekleed met - de gebintstijlen in het zicht lat..

Kaart & Routeplanner

Route naar Terrein met de hunebedden D21 en D22 in Bronneger

Foto's (2)