Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein met hunebed D5 in Zeyen

Archeologie

bij het Noordsche Veld ten noorden van de Peesterweg Noordsche Veld bij het Noordsche Veld ten noorden van de Peesterweg
9480AA Zeyen (gemeente Tynaarlo)
Drenthe

Bouwjaar: Neolithicum 1952 (rest.)


Beschrijving van Terrein met hunebed D5

Terrein waarin het hunebed D5. Datering: Neolithicum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 464135
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
D5 (hunebed)
D5 (hunebed)
D5 (hunebed)
Situering
Coördinaten 53° 4′ NB, 6° 32′ OL
Foto's
Hunebed D5, 2006
Hunebed D5, 2006
Portaal  Portaalicoon   Archeologie
Hunebed D5 bij Zeijen, 2008

Hunebed D5 ligt nabij het dorpje Zeijen in de provincie Drenthe. Het hunebed werd in 1952 gerestaureerd.

Het hunebed ligt iets ten noorden van de weg van Zeijen naar Peest. Het hunebed wordt gekarakteriseerd, doordat de aanzet van de dekheuvel nog steeds vrij goed zichtbaar is. Oorspronkelijk ging een groter deel van het hunebed schuil onder de dekheuvel. Dit werd echter ongedaan gemaakt toen het hunebed in 1833 gedeeltelijk werd opgegraven. De 8 draagstenen en de 2 sluitstenen liggen voor het grootste gedeelte nog onder de grond.

Het hunebed is goed bereikbaar voor bezoekers en er is een parkeergelegenheid nabij. Enkele grote keien en een naambordje markeren de ingang naar het terrein. Deze keien hebben echter niets met hunebedden te maken.

Archeologisch onderzoek

In de omgeving van het hunebed zijn bij archeologisch onderzoek twee nederzettingen gevonden uit het begin van onze jaartelling. Even ten noordwesten van het hunebed ligt het Noordsche Veld, een gebied met veel grafheuvels en een groot complex raatakkers.

In 1965 werd gezocht naar de poortstenen[1].

Society of Antiquaries

Rond 1870 waren de meeste hunebedden in bezit van de overheid en men besloot deze monumenten 'op te knappen'. Bezorgd om de 'restauraties' die door provincie en lokale overheden werden uitgevoerd, zoals het weggraven van de dekheuvels, stuurde de Society of Antiquaries in 1878 twee Engelse oudheidkundigen naar Drenthe. William Colling Lukis en sir Henry Dryden maakten in de periode van 1 tot 22 juli plattegronden en aangezichten van veertig Drentse hunebedden. Deze tekeningen (met beschrijvingen) waren van ongekend hoog niveau voor Nederlandse begrippen.

Hunebed D5 is weergegeven op Plan 1. De heren bezochten het hunebed op 3 juli 1878. Tijdens het bezoek waren er 8 draagstenen en vier dekstenen. Twee dekstenen waren van hun plek op de draagstenen geschoven. De deksteen aan de westzijde is de noordelijke draagsteen kwijt, deze was er nog wel ten tijde van het onderzoek van Janssen. Toen was de dekheuvel ook nog aanwezig.

Ten tijde van het bezoek van Lukis en Dryden lag het hunebed al in een kuil. Het hunebed staat op een lager niveau dan het omliggende gebied, de bouwers hebben de draagstenen op de solide zandgrond geplaatst. Er werden enkele fragmenten van urnen gevonden rondom het hunebed. Het hunebed was eigendom geweest van de markgenoten van Vries, maar was ten tijde van het bezoek in eigendom van de provincie Drenthe.

In 2015 werd het werk van de oudheidkundigen uitgegeven. In het Drents Museum was een tentoonstelling over het werk.[2][3]

Trivia

In 1833 vermeldde hoogleraar Lukas Reuvens dit hunebed, hij maakte een studiereis door Drenthe. Op een tekening uit 1847 zijn alleen de toppen van de draagstenen en de dekstenen boven de dekheuvel te zien.

In 1857 werd er in het hunebed gegraven om de vloerstenen te bemachtigen. Lucas Oldenhuis Gratama kocht het hunebed van de keienhandelaar, I.L. Hendriks van de Smilde[4], voor 40 gulden en voorkwam hiermee de ondergang van dit graf. Het hunebed werd daarna overgedragen aan de Provincie.


Monumenten in de buurt van Terrein met hunebed D5 in Zeyen

Leeghof

Zuiderstraat 7
Zeijen (Gemeente Tynaarlo)
Inleiding Evenwijdig aan de weg gelegen BOERDERIJ met SCHAAPSKOOI genaamd Leeghof, met oudste datum 1774, gebouwd volgens het hallehuis-ty..

Tjasker Meestersveen

aan de Oosterweg bij Zeijen
Ubbenga (Gemeente Assen)
PAALTJASKER gelegen nabij het Meestersveen, gebouwd voor 1930 en voor 1930 in de zomermaanden in gebruik voor het turfsteken in het veentje ..

Boerderij van het "landherentype", woonhuis

Hoofdweg 23
Peest (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving BOERDERIJ van het 'landherentype' met een statig, wat materiaalgebruik en detaillering betreft traditioneel gebouwd, rond 185..

Boerderij van het "landherentype", bijschuur

Hoofdweg 23
Peest (Gemeente Noordenveld)
Omschrijving Vrijstaande BIJSCHUUR gebouwd rond 1935 in sobere en functionele stijl. Opgetrokken in baksteen en gedekt door een zadeldak b..

Boerderijtje met zijbaander onder zadeldak

Schaapdijk 3
Peest (Gemeente Noordenveld)
19e eeuws boerderijtje met zijbaander onder deels riet- deels pannengedekt zadeldak; de achtergevel deels met hout bekleed; staafankers, win..

Kaart & Routeplanner

Route naar Terrein met hunebed D5 in Zeyen

Foto's (1)