Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Molen Princenhage in Breda

Molen

Liesboslaan 35
4813EA Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1899


Beschrijving van Molen Princenhage

In 1902 gebouwde bakstenen stellingkorenmolen met tien zolders waarvan de molenromp resteert, met in 1904 door J. Groenendaal aangebouwd magazijn/kantoor van anderhalve bouwlaag onder zadeldak. De rijzige tien verdiepingen tellende molenromp meet 38 m en is daarmee de hoogste molen van Nederland. De molen is voorzien van boogvensters en -deuren. De meeste eiken balken van de zolders zijn nog in goede staat aanwezig, de vloerdelen zijn slecht of verdwenen. Het magazijn/kantoor is aan de zijde van de Liesboslaan om de molenvoet gebouwd; het heeft een rechthoekige grondslag, bezit trapgevels aan de korte zijden en is gedekt door een zadeldak met gesmoorde pannen belegd; half op het dak, half in de gevel drie stenen dakhuizen met trapgevels en daarin twee smalle vensters onder boogvelden in gietijzeren kozijnen; de voorgevel heeft begane gronds rechts een enkele houten deur met boogveld en links daarvan drie gietijzeren boogvensters met kruisroeden en natuurstenen onderdorpels; tussen de vensters van de begane grond en de dakhuizen ronde ventilatieopeningen met daarin gietijzeren ster; lange staafankers; siermetselwerk-banden in gele steen ter hoogte van de onderdorpels en vensterboog-aanzetten op de b.g., onder de vensters in de dakhuizen, ter hoogte van de goot en in de tandlijst onder de goot; bovendien siermetselwerk langs de bogen boven de deur en in die van de dakhuizen; metselmozaieken in de boogvelden. De in 1902 gebouwde tien verdiepingen hoge molenromp met het in 1904 door J. Groenendaal gebouwde magazijn/kantoor is door cultuur-, respectievelijk architectuurhistorische waarde, uniciteit en de waardevolle combinatie van molen en magazijn/kantoor, alsmede situeringswaarde van betekenis als monument op Rijksniveau. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 462000
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hoop
Romp van De Hoop
Romp van De Hoop
Basisgegevens
Plaats Breda Princenhage
Bouwjaar 1899
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Bestemming  in restauratie
Oorspronkelijk gebruik  korenmolen
Huidig gebruik  Romp
Monumentnummer  462000
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Hoop is een voormalige korenmolen uit 1899. Hij staat aan de Liesboslaan in de Bredase wijk Princenhage. Van de stellingmolen resteert nog de romp, deze is 32 meter hoog (met gevlucht 54 meter) en daarmee de hoogste van de Benelux. Het is een rijksmonument.

Geschiedenis

In 1899 brandde de voorganger van De Hoop na blikseminslag uit. De eigenaar, Martinus Pals, liet de molen herbouwen. Hij besloot de nieuwe molen veel hoger te maken: met tien zolders en een kaphoogte van 38 meter werd het de hoogste molen van de Benelux. De zaken gingen goed, de molen werd in 1904 uitgebreid met een magazijn en Martin Pals verkocht de molen omdat hij wilde emigreren naar Amerika. De nieuwe eigenaar werd Piet van der Reydt breide de molen verder uit met een groter magazijn in 1914 en in 1933. Het maalbedrijf werd in de loop der jaren gemoderniseerd en in 1927 zijn de kap en de wieken eraf gegaan omdat het bedrijf, eerst met een zuigasmotor en later als een elektrische maalderij werd voortgezet.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verleende de molenaar Frans van der Reijt op verzoek van verzetsstrijders Jaques van Loon en Sjef Adriaansen medewerking aan de inrichting van een seinpost van het verzet in de molen. Bij zijn arrestatie probeerde Van der Reijt te vluchten, maar hij werd door de SD neergeschoten. Op 6 januari 1945 overleed hij in concentratiekamp Sachsenhausen.

Victor van der Reijt heeft de molen in 1958 verkocht aan H.J. Teeuwes die met zijn bedrijf uit de molen Het Fortuin verhuisde naar De hoop. De Hoop bleef als elektrische maalderij in bedrijf tot 1987. Na 1987 heeft het pand een tijd als onderkomen van een schildersbedrijf dienstgedaan. De molenromp diende ook als reclamezuil. De molen zou ook nog dienst gedaan hebben als oliemolen.

De eigenaar van de molen J.B Hof is bezig met de restauratie. Wanneer de restauratie voltooid is, zal De Hoop de hoogste molen ter wereld zijn. In december 2003 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag bepaald dat in een straal van 500 meter om de molen geen hoge bebouwing mag komen. De restauratie zal worden voortgezet zodra de gemeente Breda daadwerkelijk het bestemmingsplan heeft aanpast.

Op de plaats waar vroeger de molenaarswoning was is omstreeks 2003 een nieuwbouw geplaatst. Bij deze nieuwbouw is rekening gehouden met de historische verhoudingen van de gebouwen. De vormgeving en materiaal keuze zouden een natuurlijk aangezicht vormen met het bakstenen metselwerk.

Magazijnen

De voormalige magazijnen zijn gerestaureerd. De trapgevel en het zadeldak zijn in ere hersteld. Sinds 2007 is het Pakuizen in gebruik als trouwlocatie en telt een tweetal modern/historische zalen voor feesten en partijen.

Naam

Over de naam van de molen is onduidelijkheid. Er wordt beweerd dat de oorspronkelijke naam van de molen "Vrede en Hoop" zou zijn. Ter herinnering aan de vrede met België in 1839 na de Belgische Revolutie van 1830. Dit wordt echter ook stellig tegengesproken door andere partijen.Monumenten in de buurt van Molen Princenhage in Breda

Boerderij van het brabantse langgeveltype, witgeschilderd met pannendak

Liesbosstraat 45
Breda
Boerderij van het Brabantse langgeveltype, witgeschilderd met pannendak. Uit 1802 blijkens sluitsteen in de boog boven een dichtgemetselde p..

Boerderij van het Brabantse langgeveltype op de hoek van de beeksebaan

Liesboslaan 32
Breda
Boerderij van het Brabantse langgeveltype op de hoek van de Beeksebaan. Met zeer fraai exemplaar van Vlaamsche schuur. Bakstenen was- en bak..

Huis met zadeldak en zijtopgevels met vlechtingen, ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles

Liesbosstraat 30
Breda
Huis met zadeldak en zijtopgevels met vlechtingen, ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles.

Eenvoudige huizen met schilddak en zadeldak, mede interessant door situatie op hoek liesboschstraat en dwars op liesboschstraat en dwars op liesboschl ..

Liesbosstraat 13
Breda
Eenvoudige huizen met schilddak en zadeldak, mede interessant door situatie op hoek Liesboschstraat en dwars op Liesboschstraat en dwars op ..

Eenvoudig dorpshuis met dwars zadeldak en zijtopgevels met vlechtingen

Liesbosstraat 11
Breda
Eenvoudig dorpshuis met dwars zadeldak en zijtopgevels met vlechtingen.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)