Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wierde (Eenumerhoogte) in 't Zandt

Archeologie

Schansweg
9915ZA 't Zandt (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: ca. begin jaartelling 0001 ca. begin jaartelling


Beschrijving van Wierde (Eenumerhoogte)

Terp. Datering: omstreeks begin jaartelling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46194
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Eenum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Eenum
Eenum
Situering
Provincie Groningen
Gemeente Loppersum
Coördinaten 53° 20′ NB, 6° 47′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2006) 113
Foto's
De wierde van Eenum met de kerk
De wierde van Eenum met de kerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Eenum (Gronings: Ainem of Aimen) is een klein dorp in de gemeente Loppersum in de Nederlandse provincie Groningen. Het ligt twee kilometer ten noordoosten van Loppersum. Het heeft 113 inwoners (1 jan 2006).

Beschrijving

Eenum is gebouwd op en rond een wierde. Onderzoek heeft aangetoond dat de wierde van Eenum, die gedeeltelijk is afgegraven, al in 500 v.Chr. bewoond werd. Bij de afgravingen werden Romeinse voorwerpen gevonden uit de derde of de vierde eeuw, waaronder een ivoren mesheft met een borstbeeld van waarschijnlijk een Romeinse keizer uit deze periode.[1]

Eenum wordt als Enon in 1040 genoemd, wanneer koning Hendrik III de goederen van een zekere Uffo en zijn broers, gelegen te Eenum en het nabijgelegen Leermens, schenkt aan Bernold, bisschop van Utrecht.

Op de wierde staat een kerkje uit het laatste kwart van de twaalfde eeuw. De meeste Groninger kerken behoren tot de romanogotiek, maar de romaanse kerk van Eenum is een van de uitzonderingen. Het kerkje, vermoedelijk het oudste nog bestaande bakstenen kerkgebouw in de provincie Groningen, is tegenwoordig één van de trouwlocaties van de gemeente Loppersum. Het kerkorgel is in 1703 gebouwd door Arp Schnitger. Naast de kerk ligt Kösters toen, een voor het publiek deels toegankelijke siertuin.

Eenum had een borg. Bovendien bevonden zich aan de weg naar Zeerijp tot ver in de achttiende eeuw de restanten van een middeleeuwse stinswier.

Ten zuiden van het dorp loopt de spoorlijn Groningen - Delfzijl. Van 1884 tot 1938 heeft Eenum een eigen halte aan deze lijn gehad, stopplaats Eenum.

Eenumerhoogte

Even buiten het dorp, aan de weg naar Leermens (53° 20' 31" NB, 6° 47' 7" OL) ligt de wirde Eenumerhoogte (vroeger ook Oostrum genoemd), vaak aangewezen als de hoogste wierde in Groningen (5,4 meter[2]). De wierden van onder meer Godlinze, Eenum en Leermens zijn echter hoger[3]. Deze wierde speelt een rol bij de rechtstoel van het Eesterrecht. Op de wierde stond lange tijd een boerderij, die eind 20e eeuw wegens bouwvalligheid werd gesloopt en vervangen door een villa.

Zie ook

Beluister

(info)

Monumenten in de buurt van Wierde (Eenumerhoogte) in 't Zandt

Hervormde kerk en toren

Kerkpad 14
Eenum (Gemeente Loppersum)
Herv.Kerk en toren op verhoogd kerkhof. De kerk bestaat uit een aanvankelijk aan de westzijde vrijstaande en thans aan de oostzijde ingekort..

Wierde

IJzerbaan
Eenum (Gemeente Loppersum)
Terp. Datering: omstreeks begin jaartelling.

Hervormde pastorie

Wierdeweg 16
Leermens (Gemeente Loppersum)
Inleiding PASTORIE opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl. Het voorhuis van de pastorie werd in 1880 gebouwd. Hiervoor werd de ..

Pand onder zadeldak tegen topgevel (smederij)

Wierdeweg 8
Leermens (Gemeente Loppersum)
Aan de rand van het kerkhof gelegen pand onder zadeldak tegen topgevel. Zesruitsvensters.

Donatuskerk

Kerkpad 7
Leermens (Gemeente Loppersum)
Herv.Kerk op omheind ruim kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw, waarvan het schip en de dwarspanden uit tufsteen bestaan en nog wel uit de 11e en 1..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wierde (Eenumerhoogte) in 't Zandt